Sinterklaasstress bij kinderen: Hoe ga je er mee om?

De komst van Sinterklaas is voor veel kinderen een groot feest. Weken wordt er naar uit gekeken en dan is het eindelijk zo ver! Toch kan het hele sinterklaasfeest voor kinderen een erg spannende tijd zijn. Veel ouders zullen bepaalde klachten die bij deze sinterklaasstress horen vast wel herkenen: slecht slapen, hyperactief gedrag tot zelfs angst voor Sint en Piet. Hoe ga je om met deze sinterklaasstress bij kinderen? En hoe houd je het ook voor jezelf leuk? In deze gastblog verteld Annemerel van alles over Sinterklaasstress en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoe ga je om met sinterklaasstress bij kinderen?

Sinterklaas is weer in het land en brengt samen met cadeaus ook veel spanning mee. Ineens barst de sinterklaasdrukte los want er gebeurt een hoop voor de kinderen in een korte periode: de schoen mag gezet worden, er lopen pieten over het dak en 5 december lijkt nog zo ver weg.

Sinterklaasstress bij kinderen

Hoe ga je als ouders om met de Sinterklaasdrukte? First Steps First deelt tips!

Wachten tot 5 december

Voor kinderen lijkt het een eeuwigheid te duren voordat het ein-de-lijk 5 december is. En met de dag loopt de spanning op want overal waar je komt zijn pepernoten en pieten te vinden: op school, de BSO, sportverenigingen, op televisie, in reclames en ga zo maar door.

Probeer Sint en Piet daarom thuis niet zo groot te maken. Daarnaast kun je je kind meer inzicht geven door samen een kalender bij te houden waarop staat wanneer de schoen gezet mag worden en hoeveel nachtjes het nog slapen is tot aan pakjesavond.

⇒Tip: Maak gebruik van een aftelkalender om overzicht te krijgen en te houden. Download hier of hier de gratis sinterklaas aftelkalender.

De schoen zetten

Kinderen maken eindeloos verlanglijstjes en mogen alles aan de goedheiligman vragen. Dit kan zorgen voor wat keuzestress voor de kids, maar ook voor jou als ouder. Want hoe vaak mag jullie kind de schoen zetten en wat stop je er dan in?

Sint 2021Sint 2021

Er wordt aangeraden om kinderen gedurende de sinterklaasperiode zo’n 2 á 3 keer de schoen te laten zetten. Hierbij is voor de kleintjes vooral het zingen en de schoen zetten belangrijk, wat er de volgende ochtend in de schoen zit maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Sinterklaasstress bij kinderen

Sinterklaasstress bij kinderen? Maak het bespreekbaar

Gaat je kind al naar de basisschool, maak Sinterklaascadeautjes ook bespreekbaar met andere ouders uit de klas. Want die zullen hoogstwaarschijnlijk ook worstelen met dit vraagstuk. Daarnaast is het natuurlijk niet leuk als de één een mandarijntje in zijn/haar schoen krijgt en de ander een Ipad. Want dan heerst die brandende vraag: “Mag Sinterklaas het ene kind meer dan het andere?” Het zou daarom fijn zijn als je er met ouders één lijn in kunt trekken.

5 december

En dan is het eindelijk 5 december. Hoeveel pakjes gaan er in de zak? Want als je de verlanglijstjes van de kids mag geloven wordt het een kostbare avond. Maar dat hoeft eigenlijk niet. Sterker nog: het wordt al snel te veel, waardoor ze moe en jengelig worden. Uiteindelijk draait het vooral om het uitpakken én de gezelligheid.

Dag Sinterklaasje

Even plotseling als hij in ons leven verscheen, verdwijnt hij ook weer met de noorderzon. Hij is nog net aan de horizon te zien, maar overal verschijnen alweer de kerstdecoraties; de drukte gaat gewoon door. Je kleintje krijgt nauwelijks de tijd om de pepernoten te laten zakken. Goed idee om thuis even een feest vrije week in te lassen. Zo kan iedereen even bijkomen en die boom kan echt wel een weekje later worden versierd.

*Bovenstaande blog is een gastblog en geschreven door Annemerel vanFirst Steps First. First Steps First is hét online platform voor kinderopvang in Nederland. Vind snel & eenvoudig kinderopvang online en vraag direct een rondleiding of plaatsing aan.

Sint 2021Sint 2021

Geef een reactie