Mijn missie: 1.5 jaar borstvoeding geven. Heb ik deze mijlpaal gehaald?

Iets waarvan ik nooit gedacht had dat ik het zo geweldig zou vinden, is het geven van borstvoeding. Toch heb ik daar nooit zo mee te koop gelopen. Mijn doel van borstvoeding geven, heb ik steeds weer bijgesteld. Eerst maar eens een half jaar proberen, daarna de mijlpaal van een jaar. Vandaag is Rico anderhalf jaar en dat was toch wel stiekem waar ik op hoopte: 1.5 jaar borstvoeding geven. De vorige keer heb ik die mijlpaal net niet gehaald.

kindje anderhalf jaar

Geloof het of niet maar met borstvoeding geven had ik vroeger niet zoveel. Alleen het idee al, nee dat was niks voor mij. Toen ik zwanger was van mijn derde zoontje, draaide dat idee volkomen bij. Ineens was ik nieuwsgierig, dit wilde ik ook eens gaan proberen

Borstvoeden

Met succes gaf ik hem ruim 17 maanden borstvoeding. Toen was het klaar. Mijn zoontje wilde niet meer. De laatste maanden was hij zelf af gaan bouwen en ineens was het voor hem niet meer nodig. Voor mij was dat best slikken. Na al die tijd was het ineens voorbij. Het was goed zo.

Toen ik zwanger was van de vierde, was het voor mij dan ook weer vanzelfsprekend om te starten met borstvoeding. Ik keek daar ook weer erg naar uit. Helaas was de hele zwangerschap geen pretje. Mijn lichaam liet mij behoorlijk in de steek. Ik had hyperemesis gravidarum (HG) en dat hield in dat ik de hele dag misselijk was en ook vaak moest overgeven. Ik heb mij nog nooit zo ziek gevoeld. Toen ik 7.5 maanden zwanger was, bleek ik ook nog eens een vitamine b12 tekort te hebben. Niet bepaald een ideale omstandigheid om borsvoeding te gaan geven. Vitamine b12 wordt namelijk doorgegeven via de moedermelk.  Als de moeder een tekort heeft kan ze ook niet voldoende vitamine b12 doorgeven aan het kindje. Met allerlei nare gevolgen van dien. Gelukkig was ik er op tijd bij en kon ik meteen beginnen met b12 injecties.

Borstvoedingsavontuur: 1.5 jaar borstvoeding geven

Op 7 April 2017, Met 38.2 weken zwangerschap, werd ons vierde zoontje geboren. Daarmee begon ook mijn tweede borstvoedingsavontuur. Vandaag is Rico anderhalf jaar en kan ik zeggen dat ik 1.5 jaar borstvoeding geef! Ik heb deze mijlpaal gehaald en ben hier enorm trots op. Deze periode maakt die nare zwangerschap meer dan goed.

borstvoeding moeder kind

Veel mensen uit mijn omgeving zullen denk ik ook niet weten dat ik nog steeds borstvoeding geef. Ik praat er eigenlijk ook niet zoveel over. Het is iets voor mij en mijn zoontje. En wat een ander er van vindt of hierover denkt, dat maakt mij eigenlijk ook niet zoveel uit. Ik geniet er van en doe het met liefde. Buiten de deur zal ik niet zo snel voeden. Nu Rico anderhalf is, hoeft dat gelukkig ook niet meer. Gewoon lekker thuis daar voel ik mij het meest op mijn gemak. Het genietmomentje van ons samen.

Veel meer dan voeding alleen

Borstvoeding was voor ons het afgelopen anderhalf jaar veel meer dan voeding alleen. Het heeft ons door heel wat moeilijke momenten heen geholpen. Toen Rico een half jaar was, kreeg hij epilepsie. Heel wat ziekhuisbezoekjes, onderzoeken en zelfs een ziekenhuisopname, volgden.Tijdens de EEG bijvoorbeeld of net voor hij in de MRI scan moest, na het bloedprikken. Overal was het mogelijk. Wat was ik blij dat ik hem dan overal kon voeden. Troost, warmte, er voor hem zijn. Daar heeft het geven van borstvoeding zeker aan bijgedragen.

Kolven

Iets wat ik minder leuk vond is kolven. Toch heb ik dit het eerste jaar elke avond gedaan. Op deze manier zorgde ik er voor dat er altijd een voorraadje melk beschikbaar was. Voor als ik moest werken of als ik eens wegging. En het was handig voor als ik in het weekend een glaasje wijn dronk.

Na Rico zijn eerste verjaardag ben ik gestopt met kolven. Hij was nu oud genoeg om ook iets anders te kunnen drinken als ik eens niet thuis was of moest werken. Weer een stukje minder afhankelijk van mij.

1.5 jaar kind
Rico, vandaag anderhalf jaar!

Wanneer stoppen met borstvoeding?

Hoelang ik nog doorga met borstvoeding geven, dat weet ik niet. De langste periode ligt inmiddels achter ons. Ik weet dat het elke dag de laatste keer kan wezen. Op dat moment zal het best weer slikken zijn. Maar ik besef ook maar al te goed dat het geven van borstvoeding niet iets vanzelfsprekends is. En ik ben dankbaar dat dit ons is gelukt. Op een aantal borstontstekingen na, heb ik nooit geen problemen ervaren. Deze prachtige ervaring gun ik iedere moeder. Mij pakken ze dit niet meer af. Als herinnering aan deze bijzondere periode heb ik daarom een melksieraad besteld.

Gedicht borstvoeding

Ik had ze al vaak voorbij zien komen op facebook. De mooie gedichten van Marieke die ze schrijft over het moederschap. Ik vroeg haar of ze ook een gedicht wilde schrijven over mijn mijlpaal: 1.5 jaar borstvoeding geven. Waar ik een hele blog voor nodig had, beschreef zij dit in haar gedicht voor mij:

Gedicht 1.5 jaar borstvoeding geven

Heb jij ook iets laten maken als herinnering aan die bijzondere borstvoedingsperiode?

Geef een reactie