Autisme en corona: Weg is de structuur nu de scholen gesloten zijn

Door het coronavirus wat in een rap tempo ook door Nederland raast, leven we op dit moment in onzekere tijden. Wat vandaag nog kan, kan morgen ineens drastisch veranderen. Vorige week gebeurde ineens waar ik al bang voor was: de scholen gingen sluiten. Natuurlijk, gezondheid boven alles en ik kon hier ook alle begrip voor opbrengen. Maar als moeder van een kind met autisme keek ik hier tegelijkertijd ook ontzettend tegenop. Ik heb de kinderen graag om mij heen en kan daar enorm van genieten. Maar de combinatie autisme en corona is geen juiste match.

Structuur bij autisme

Bij iemand met autisme is structuur en regelmaat erg belangrijk. Als je kind autisme heeft, dan heeft dit ongetwijfeld invloed op het hele gezin. Sinds kort had ik het gevoel dat wij het als gezin aardig op de rit hadden. Dit viel in een klap weg bij het sluiten van de school.

Lees ook: Geef me de 5: het musthave boek voor ouders van een kind met ASS

Ook tijdens de vakantieperiodes, als hij niet naar school gaat, is en blijft het voor mijn zoontje vaak lastig om hier mee om te gaan. Dit heeft dan ook altijd een negatieve uitwerking op ons hele gezin.

Het hebben van een kind met autisme is gewoon hard werken en drukt hier ook een enorme stempel op.

Enorm jammer omdat ik voorheen altijd zo kon genieten van de vakanties met de kinderen, heeft het nu vaker meer weg van de vakantie overleven dan er van genieten.

Autisme in de corona crisis

Maar het verschil met de schoolvakanties en de corona crisis is behoorlijk groot. Kun je in de vakantie nog leuke uitjes plannen, nu in deze bizarre tijd kan dat niet. Alles is gesloten en de maatregelen die gelden, veranderen met de dag. We zijn nu aan huis gebonden. Met vier opgroeiende kinderen kan ik zeggen dat dit niet altijd even makkelijk is verlopen afgelopen week. Hele dagen thuis, wel of juist niet nog met andere kinderen laten spelen, geen bezoekjes meer aan Beppe. Teveel veranderingen en al helemaal als je autisme hebt. Kortom autisme en de gevolgen van het corona virus is geen goede combinatie.

Kinderen thuis van school: Hoe ging de eerste week thuis?

Ik zal eerlijk bekennen, afgelopen week was een hectische en zware week. Het was hard werken om de week door te komen. Thuis met de kids waarvan eentje met autisme, is vragen om moeilijkheden. En die kwamen ook. Het was vooral zoeken naar structuur. Ikzelf heb ook tijd nodig voor mijzelf. Hier laad ik weer van op. Ik krijg energie van studeren, even iets voor mezelf doen of gewoon juist even helemaal niks doen. Als je de hele dag op elkaars lip zit, is ‘me-time’ ver te zoeken en is het afwachten wanneer de eerste bom barst. Ook voor de kinderen geldt dit natuurlijk. Het was voor hun ook enorm schakelen. Wat voor de kinderen eerst leek op een lange vakantie die aanbrak, bleek dit in de praktijk toch niet zo te zijn.

Er moet natuurlijk ook gestudeerd worden. Echt geweldig om te zien hoe snel onze basisschool hier mee omging en in no-time lespakketten had samengesteld. Het was thuis nog wel even wennen om aan de slag te gaan. Respect voor de leerkrachten hoe hun iedere dag weer, het hele schooljaar door de kinderen lesgeven.

Autisme en corona

Voor ieder van ons zijn het onzekere en bizarre tijden nu het coronavirus in rap tempo om zich heen grijpt. Iedereen krijgt er, op wat voor manier dan ook, mee te maken en dit brengt de nodige stress met zich mee. Hoelang duurt het? Komt er een lockdown? Wanneer mogen de kinderen weer naar school? Allemaal vragen waar niemand nu het antwoord op weet.

Maar voor iemand met autisme is het nog veel lastiger. Het hele dagelijkse vertrouwde ritme en structuur valt ineens zomaar weg, er zijn zorgen en stress en dat zorgt vervolgens weer voor veel prikkels bij iemand met autisme. En op al die vragen over het coronavirus weet ik het antwoord ook niet.

In de eerste week was ik vooral ook erg zoekende naar de juiste balans nu de kinderen allemaal thuis van school zijn. En eigenlijk wilde ik ook wat teveel. Ik heb mij er bij neer moeten leggen dat ik dat simpelweg niet kan. Dat de situatie nu compleet anders is en dat ik minder eisen aan mezelf moet stellen. Werken met strenge dagplannings ga ik dan ook niet doen. Ik laat het los. Nu deze eerste hectische week achter ons ligt, is het weer tijd om vooruit te kijken. Dit door te kijken naar wat we wel kunnen doen, i.p.v. te kijken naar wat je nu even niet kunt doen.

Kick ASS mom

Gelukkig sta ik niet alleen als ouder. Op dit moment haal ik veel inspiratie en (h)erkenning van het Instragram account van Renske (kick ASS mom) Onlangs volgde ik bij haar nog een online cursus speciaal voor moeders van een kind met ASS.

Tot slot wil ik ook nog graag even een filmpje met jullie delen. Het filmpje is van Ralf Jacobs en gaat over autisme en corona. Hij legt in dit filmpje uit hoe je hier als ouder zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Comments

Geef een reactie