Als gewichtsconsulent begeleid ik mensen naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon en een daarbij behorend gezond gewicht. Overgewicht is een groeiend probleem. Niet alleen onder volwassenen maar steeds vaker zie je het terug bij kinderen. Jonge kinderen die al veel te zwaar zijn. Hiermee stijgen de gezondheidsrisico’s op latere leeftijd. Bescherm kinderen tegen marketing van junkfood is de oproep van het KWOF.
Er liggen te veel verleidingen op de loer om meer ongezonde dingen te kopen. Zo wordt overal gebruik gemaakt van neuromarketing. Steeds meer is deze vorm van marketing gericht op kinderen. Je kent vast de verpakkingen van koekjes nog wel met allemaal tekenfilmsterren en kinderhelden erop die kleine kinderen enorm aanspreken. Of reclameblokken over chips of snoepgoed tijdens tekenfilms. Allemaal voorbeelden van kindermarketing met als doel: kinderen te verleiden om hun ouders om ongezonde snacks te vragen.
Neuromarketing is bedoeld om de consument meer te laten kopen. De supermarkt is er zelfs zo op ingericht. De route, de trolleys, de plekken waar de producten staan, waar de bordjes met aanbiedingen staan, waar mensen iets kunnen proeven, overal is over nagedacht met om de klant te prikkelen en te verleiden zodat deze meer gaat kopen.
Het KWOF kwam onlangs met onderstaand persbericht naar buiten met als belangrijke boodschap: “Bescherm kinderen te tegen marketing van junkfood.”
Oproep Wereld Kanker Onderzoek Fonds: Bescherm kinderen tegen marketing van junkfood
Wereldwijd worden kinderen onvoldoende beschermd tegen de marketing van ongezonde voeding. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. De marketing van voeding met veel verzadigd vet, suiker en/of zout leidt tot een ongezond voedingspatroon bij kinderen, met gezondheidsrisico’s op de korte en lange termijn.
Nieuw rapport kindermarketing
Het nieuwe rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, in samenwerking met het internationale WCRF-netwerk, bundelt adviezen en handvatten voor beleidsmakers wereldwijd voor het beperken van marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen. Hierin delen experts ook hun ervaringen met beleidsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen kindermarketing.
Effect van marketing van ongezonde voeding
De marketing van ongezonde voeding (met veel verzadigd vet, suiker en/of zout) gericht op kinderen heeft invloed op wat kinderen eten en drinken, en dus ook op hun gezondheid. De marketing van ongezonde voeding draagt bij aan een ongezond voedingspatroon en gewichtstoename.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die gedurende 4,4 minuten reclame voor voeding zien, ongeveer 60 kcal extra per dag eten. Slechts 46 kcal extra per dag binnenkrijgen kan al leiden tot overgewicht bij kinderen.
Bescherm kinderen tegen marketing van junkfood: Overgewicht bij kinderen
In Nederland was in 2018 bijna 12 procent van de kinderen tussen 4 en 12 jaar te zwaar. Bij 3,4 procent hiervan was er zelfs sprake van ernstig overgewicht. Kinderen met overgewicht hebben een grotere kans om ook op volwassen leeftijd overgewicht te hebben. Op volwassen leeftijd vergroot dit de kans op maar liefst 12 soorten kanker. Daarnaast vergroot overgewicht de kans op onder andere diabetes en hart- en vaatziekten.
Het recht van het kind
Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezonde omgeving en om niet economisch uitgebuit te worden. Overheden die het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) van de Verenigde Naties onderschrijven hebben de verantwoordelijkheid om dit recht van kinderen te beschermen, respecteren en faciliteren.
Lees ook: Samen met je kind fit en gezond, zo kun je dat doen.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (KWOF) roept overheden op om deze verantwoordelijkheid op te pakken.
Adviezen
Uit een internationale inventarisatie van beleidsmaatregelen met als doel kinderen te beschermen tegen de marketing van ongezonde voedingsmiddelen komen de volgende punten naar voren die de kans op effectiviteit van deze maatregelen vergroot:
- Welke vorm van regelgeving zou het best ingezet kunnen worden?
- Wetgeving vanuit de overheid.
- Wie moeten er beschermd worden?
- Kinderen tot 18 jaar.
- Welke vormen van marketing moeten beperkt worden?
- Alle vormen van marketing, ongeacht het type media.
- Om welke voedingsmiddelen gaat het?
- Hanteer voedingscriteria zoals die zijn vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf.
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Kinderen hebben het recht om op te kunnen groeien in een gezonde omgeving. Daar hoort marketing van ongezonde voeding niet in thuis; deze marketing staat in de weg van gezonde en vitale generaties. Wij als volwassenen, en zeker de overheid, hebben de verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van kinderen te beschermen. Met ons nieuwe rapport hebben beleidsmakers extra hulp om nu in actie te komen.”
[…] Lees ook: Bescherm kinderen tegen marketing van junkfood […]