BMR vaccinatie en epilepsie, hoe reageerde mijn kind hierop?

Van uitstel komt niet altijd afstel. Zo stelde ik een aantal maanden geleden een paar keer de geplande vaccinaties uit. Vorige maand koos ik er toch voor om mijn zoontje de BMR vaccinatie en de vernieuwde meningokokken prik (Men ACWY vaccinatie) te laten geven. Een aantal spannende weken volgden. Zou een eventuele epileptische aanval uitblijven? Want het was namelijk niet voor niets dat ik deze inentingen had uitgesteld. Toen mijn kindje 6 maanden oud was, kreeg hij namelijk epilepsie.

Wel of niet laten vaccineren?

Als er 1 onderwerp is waar veel discussies over bestaan, dan is het wel vaccinaties. Over het wel of juist niet laten vaccineren van je kind. Ik hou mij altijd buiten zulke discussies. Ik neem aan dat elke ouder het beste met zijn of haar kind voor heeft. Ongeacht of het kind nu wel of niet de geplande inentingen krijgt. Er bestaat geen goed of fout. Achter elke beslissing zit ongetwijfeld een reden. De juiste reden voor degene die deze beslissing maakt. Zo besloot ik onlangs om een aantal vaccinaties uit te stellen. Wanneer het dan wel zover zou zijn, dat wist ik toen nog niet. Ik had besloten om op dat moment mijn gevoel te volgen. Dan zou het vast goedkomen.

Inenten volgens het programma

Mijn drie oudste kinderen zijn ingeënt volgens het rivm inentingsprogramma. Nooit heb ik daar ook aan getwijfeld. Bij mijn vierde zoontje zou dit ook zo zijn gegaan totdat hij met zes maanden oud zijn eerste epileptische aanval kreeg. De ambulanceverpleegkundige en de kinderarts stelden nagenoeg allebei als eerste dezelfde vraag: “heeft hij onlangs ook vaccinaties gehad?” Voor mijn zoontje was dat niet het geval maar achter in mijn hoofd bleef ik deze gedachte onthouden.

Wij hadden op dat moment nog heel wat maanden te gaan tot de volgende inentingen met 11 maanden. Maar de epileptische aanvallen bleven en de tijd ging snel, voor ik het wist was het al zover. Na heel wat wikken en wegen besloot ik de vaccinaties uit te stellen. Ik schreef er destijds deze blog over. Een blog over mijn twijfels. Het voelde namelijk niet goed. Ook de BMR en Men-ACWY vaccinatie die hij met 14 maanden zou krijgen, stelde ik uit.

Toch maar de BMR vaccinatie

Begin Juli kwamen er allerlei berichten over de mazelen in het nieuws. De op het oog onschuldig lijkende kinderziekte stak zomaar ineens de kop op. Met name in Frankrijk. Hier schrok ik wel wat van. Oke, wij gingen niet naar Frankrijk met vakantie maar wat als de vakantiegangers deze ziekte meenamen naar Nederland? Ik was namelijk van plan om na de zomervakantie eerst de BMR prik te laten geven maar door al die berichten in het nieuws wou ik toch niet zo lang wachten.

bmr vaccinatie

Samen met mijn man besprak ik de voor en tegens. Met Rico ging het goed. Hij was op dat moment al 3 maanden aanvalsvrij. Mede na het lezen van dit artikel besloten we dat we niet gingen wachten tot na de zomervakantie. Het risico op het krijgen van een epileptische aanval had ik dan liever dan het risico op het krijgen van de mazelen. De mazelen mag dan wel een kinderziekte zijn maar de complicaties die er heel vaak door veroorzaakt worden, zijn volgens dat artikel niet mis.

Daarnaast kan de mazelen het immuunsysteem voor langere tijd plat leggen, daardoor krijgt een kind bijvoorbeeld een longontsteking of hersenvliesontsteking in de maanden na een mazeleninfectie. Daar kan een kind aan overlijden en dat gaat dan de boeken in als een sterfgeval ten gevolge van een hersenvliesontsteking, terwijl dat kind die hersenvliesontsteking waarschijnlijk niet gehad zou hebben zonder die mazelen.’

Bron: Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning aan het UMC Utrecht. Lees hier het hele artikel.

 

Nog inenten voor de zomervakantie

Nog voor de zomervakantie ging ik naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Ik besprak mijn zorgen met de verpleegkundige. Rico liep op dat moment nog 4 inentingen achter op het rijksvaccinatieprogramma. Deze kon ik in 4 keer geven of per 2.  Ik koos ervoor om toch maar per 2 te laten geven. De BMR vaccinatie en de vernieuwde meningokokken prik.

bmr vaccinatie arm

Die laatste prik kon binnen 24 uur een reactie geven. De BMR vaccinatie zou zo rond de 10de dag een reactie kunnen geven. Dus dat werden even spannende weken. Op de dag zelf gebeurde er niks. Op de derde dag was Rico wat huilerig en hangerig. Daar bleef het gelukkig bij. De dagen die volgden, gebeurde er ook niks. Inmiddels zijn we alweer een hele maand verder. En kan ik opgelucht zeggen dat hij geen last van de prikken heeft gehad. En wat nog wel het belagrijkste is op dit moment is hij al meer dan 4 maanden aanvalsvrij!

 

Geef een reactie