Als moeder van een kind met autisme blijf ik mij graag verdiepen in ASS. Wat is autisme? Waarom gedraagt mijn kind met autisme zich zo? En hoe kun je er als moeder het beste mee omgaan? De meeste kennis over dit onderwerp haal ik uit boeken over autisme. Eigenlijk kun je nooit genoeg boeken over autisme hebben. Uit elk boek leer ik weer wat anders en haal ik die informatie en inzichten eruit waar ik op dat moment iets mee kan.
Hierbij een lijst met boeken over autisme die ik zeker kan aanbevelen:
Geef me de vijf
Geef me de vijf is de methode die bedacht is door Colette de Bruin. Deze methode biedt ouders een houvast om in te zetten bij de opvoeding en begeleiding van hun kind met autisme. In het boek wordt duidelijk uitgelegd wat autisme is en hoe je deze methode in kunt zetten bij je eigen kind.
Lees ook: Boekrecensie van Geef me de vijf
Geef me de 5, Colette de Bruin. Uitgeverij Graviant BV. ISBN: 9789075129649.
Ass van dichtbij
Gezinnen met een kind dat is gediagnostiseerd met een stoornis uit het autistisch spectrum (ASS), hebben vaak een lange weg afgelegd. Het accepteren van, en het omgaan met de diagnose autisme valt niet mee. Vooral niet omdat deze gezinnen ook te maken krijgen met onbegrip en weerstand van de buitenwereld.
De Vlaamse Pascale Bruynseels, ervaren gezinbegeleidster van kinderen met ASS in België, zag in de praktijk hoe ouders hiermee worstelen. Daarom schreef ze het boek ‘ASS van dichtbij’. Hiermee wil ze ouders erkenning en herkenning geven in hun zoektocht, maar ook de buitenwereld op een toegankelijke manier laten kennismaken met de wereld van autisme.
Lees ook: ASS van dichtbij – Boekrecensie
In heldere taal en met veel praktische voorbeelden legt Pascale Bruynseels uit waar deze gezinnen en hun omgeving mee te maken krijgen. Daarnaast bevat het boek columns van ouders die vertellen over hun situatie en ervaringen. Het voorwoord en een column in het boek zijn van de bekende opvoedkundige Tischa Neve.
‘ASS van dichtbij’ is een interessant boek voor iedereen die van dichtbij te maken heeft met een kind met ASS, zoals ouders, familieleden, buren, vrienden, coaches, etc.. Want ook de omgeving kan van veel betekenis zijn voor kinderen met ASS. Niet voor niets luidt de ondertitel: Autisme? Samen sterker!
ASS van dichtbij. Autisme? Samen sterker!, Pascale Bruynseels, uitgeverij Scrivo Media. ISBN: 9789491687655.
Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden
Neurospeciale kinderen leren en reageren anders omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen, zoals bij ASS, AD(H)D, DCD en soms ook bij VB, TOS en dyslexie. Deze oprechte en gevoelige kinderen laten vaak moeilijk te begrijpen gedrag zien en willen het liefst dat de dingen op hun voorwaarden gaan. Een gedragsmatige aanpak werkt vaak niet. Dit boek geeft inzicht in de onderliggende problemen en komt daardoor tot andere, meer passende oplossingen.
Neurospeciale kinderen hebben een aantal opvallende overeenkomsten. Het gaat uitdrukkelijk niet om het gedrag en de diagnostiek, maar om te ontdekken waarom ze op deze manier reageren. Ze hebben moeite om zichzelf te ervaren door hun prikkelverwerking; hun eigen lichaamsbesef. Dat heeft invloed op hun coördinatie (dyspraxie) en executieve functies en het heeft gevolgen voor hun sociale, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.
Het boek geeft stap voor stap meer inzicht in prikkelverwerking, je eigen attitude, dyspraxie en executieve functies, en oplossingen om neuro-speciale kinderen te begeleiden in zorg, onderwijs en opvoeding.
Dit is een belangrijk boek voor iedereen die met deze kinderen en jongeren werkt, zoals jeugd- en gezinsprofessionals, (ortho)pedagogen, (gz)psychologen, fysiotherapeuten, PMT’ers, logopedisten, revalidatie teams, sensorische informatieverwerkingstherapeuten, IB’ers en leerkrachten (speciaal)onderwijs, begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg en natuurlijk ouders.
Anneke Groot is trainer van professionals en ouders bij stichting Horison en is al jarenlang gewaardeerd deskundige op het gebied van autisme. Ze schreef eerder het boek Houvast.
Neurospeciale kinderen begrijpen en begleiden. Anneke de Groot, Uitgeverij SWP. ISBN: 9789085600978
Autisme als atypische ontwikkeling
In Autisme als atypische ontwikkeling beschrijft Martine Delfos voor het eerst de kenmerken van autisme zoals die voortspruiten uit de Theorie van het Socioschema met de MAS1P (Mental Age Spectrum within 1 Person), de regenboog aan mentale leeftijden binnen één persoon. Helder wordt beschreven hoe deze met elkaar samenhangen en ook hoe ze logisch uit elkaar volgen.
Het gaat om vier kenmerken plus de twee kenmerken die het gevolg zijn van hoe de mens met autisme tegen de wereld oploopt en de wereld tegen die persoon. De herkenbaarheid van deze kenmerken voor de mensen met autisme en hun omgeving is vergeleken met de oude theorieën heel hoog en kan vertaald worden in hoe ermee om te gaan en hoe problemen voorkomen kunnen worden. Martine Delfos laat in bijna 100 voorbeelden uit de praktijk zien hoe de atypische ontwikkeling er in de dagelijkse situaties en op verschillende leeftijden uitziet.
Volgens haar zeggen is ze nog nooit zo duidelijk geweest in haar uitleg over autisme. In het boek is ook een hoofdstuk opgenomen van een docent groep 7/8 speciaal onderwijs, John Huijbregts die werkt met kinderen met autisme.
Boeken over autisme
Meer lezen over autisme
Wil je meer lezen over autisme? Lees dan vooral ook deze persoonlijke blogs die ik schreef over autisme: