Boeken over autisme

Boeken over autisme

Als moeder van een kind met autisme blijf ik mij graag verdiepen in ASS. Wat is autisme? Waarom gedraagt mijn kind met autisme zich zo? En hoe kun je er als moeder het beste mee omgaan? De meeste kennis over dit onderwerp haal ik uit boeken over autisme.

Hierbij een lijst met boeken over autisme die ik zeker kan aanbevelen:

Geef me de vijf

Geef me de vijf is de methode die bedacht is door Colette de Bruin. Deze methode biedt ouders een houvast om in te zetten bij de opvoeding en begeleiding van hun kind met autisme. In het boek wordt duidelijk uitgelegd wat autisme is en hoe je deze methode in kunt zetten bij je eigen kind.

Lees ook: Boekrecensie van Geef me de vijf

Ass van dichtbij

Gezinnen met een kind dat is gediagnostiseerd met een stoornis uit het autistisch spectrum (ASS), hebben vaak een lange weg afgelegd. Het accepteren van, en het omgaan met de diagnose autisme valt niet mee. Vooral niet, omdat deze gezinnen ook te maken krijgen met onbegrip en weerstand van de buitenwereld.

De Vlaamse Pascale Bruynseels, ervaren gezinbegeleidster van kinderen met ASS in België, zag in de praktijk hoe ouders hiermee worstelen. Daarom schreef ze het boek ‘ASS van dichtbij’. Hiermee wil ze ouders erkenning en herkenning geven in hun zoektocht, maar ook de buitenwereld op een toegankelijke manier laten kennismaken met de wereld van autisme.

In heldere taal en met veel praktische voorbeelden legt Pascale Bruynseels uit waar deze gezinnen en hun omgeving mee te maken krijgen. Daarnaast bevat het boek columns van ouders die vertellen over hun situatie en ervaringen. Het voorwoord en een column in het boek zijn van de bekende opvoedkundige Tischa Neve. 

‘ASS van dichtbij’ is een interessant boek voor iedereen die van dichtbij te maken heeft met een kind met ASS, zoals ouders, familieleden, buren, vrienden, coaches, etc.. Want ook de omgeving kan van veel betekenis zijn voor kinderen met ASS. Niet voor niets luidt de ondertitel: Autisme? Samen sterker!

ASS van dichtbij. Autisme? Samen sterker!, Pascale Bruynseels, uitgeverij Scrivo Media. ISBN: 9789491687655.