Borstvoeding of flesvoeding?

Waar kies jij voor? Borstvoeding of flesvoeding?

Een standaard vraag die tijdens de intake bij de verloskundige wordt gesteld is of je borst- of flesvoeding gaat geven. Ben je er op dat moment nog niet uit, dan is dat geen probleem. Ben je er wel uit, dan nog kun je altijd je keuze aanpassen.

Borstvoeding

Zowel bij mijn derde als nu heb ik gekozen voor borstvoeding. Dit is wat ik heel graag wilde en ik hoop dat ik dat ditmaal ook weer lang kan geven. Mijn derde zoontje heeft tot 17 maanden borstvoeding gehad. Tot 15 maanden dagelijks en vanaf toen wanneer hij het wilde. Soms zaten er dagen tussen. Met 17 maanden was het klaar. Hij wilde niet meer. Enerzijds vond ik het jammer. Het is toch weer een soort van afscheid. Je bent zo lang met elkaar verbonden geweest en dan ineens is het over. Maar anderzijds was ik er ook wel blij om. Eindelijk geen saaie voedings bh’s meer en gewoon mijn eigen lichaam weer terug. Vrij snel nadat ik gestopt was, raakte ik de laatste kilo’s kwijt en zat ik weer op mijn normale gewicht als voor de zwangerschap. Dat was ook wel weer prettig.

Flesvoeding

Bij de eerste 2 kinderen heb ik flesvoeding gegeven. Wie mij al langer kent, weet dat ik toen niks, maar dan ook niks, met borstvoeding had. Op dat moment was flesvoeding voor mij dan ook gewoon de keuze en voelde goed. Ik heb er toen ook nooit over nagedacht om borstvoeding te gaan geven. Ook heb ik er geen spijt van dat ik dat toen niet gedaan heb. Sommige vriendinnen van mij die gaven al borstvoeding. Als ze vertelden hoe fijn dat was, kon ik mij daar totaal niks bij voorstellen. Het was niks voor mij. Heel veel mensen keken er dan ook raar van op toen ik bij de derde ineens borstvoeding wilde gaan proberen.

Voorbereiden

Ik ging helemaal blanco het avontuur van borstvoeden in. Ik had vooraf niks gelezen of bijgewoond over borstvoeding. Op de een of andere manier had ik hier niet zoveel behoefte aan. Ik had zoiets van ‘we zien het wel’. In de kraamweek werd ik dan ook door de kraamhulp bijgespijkerd in de wereld van de borstvoeding. Mijn zoon en ik waren meteen de juiste match. Het liep meteen vanaf de eerste dag goed. Toen de kraamhulp vertrok, zei ze:”jullie zijn vast nog een hele tijd met elkaar verbonden door de borstvoeding.” En ze kreeg gelijk.

Volg je gevoel

Als je voor flesvoeding kiest, ben je heus geen slechte moeder. Al kun je je dan wel zo voelen. Vaak is het de omgeving die die gevoelens bij je kunnen oproepen. Ik weet nog dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap een bijeenkomst voor zwangere vrouwen bijwoonde. In een voorstelrondje moest je vertellen of je borst of flesvoeding zou gaan geven. Ik was de enigste die toen voor flesvoeding koos. Het voelde of ik mij daarvoor moest verdedigen tegenover de andere moeders.

Het maakt het niet uit of je nu voor flesvoeding of borstvoeding kiest. Kies wat bij je past. Volg je gevoel. Beide is goed. Je bent niemand verantwoording schuldig voor de keus die je maakt.

 

Geef een reactie