Breek de stilte boekrecensie: Het boek over selectief mutisme

Onze jongste zoon heeft vermoedelijk selectief mutisme. Dit is een angststoornis waarbij het kind niet spreekt in het openbaar. Sinds mijn peuter vermoedelijk selectief mutisme heeft, ben ik op zoek naar informatie over deze angststoornis. Helaas is er maar weinig te vinden hierover. Eustache Sollman wil meer bekendheid geven aan deze angststoornis. Hij is gespecialiseerd in selectief mutisme en schreef het boek ‘Breek de stilte’.

Was dit het boek wat mij wel duidelijkheid kon geven en wat mijn vragen over selectief mutisme zou kunnen beantwoorden?

Breek de stilte: boek over selectief mutisme

De missie van Eustache is het doorbreken van de stilte rond selectief mutisme. Waarschijnlijk heb jij er ook nog nooit van gehoord. Dat is ook niet zo raar, selectief mutisme is een angsstoornis waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben. Ook ik kende het niet maar werd er op gewezen door de toenmalige logopediste van mijn 3-jarige zoontje. Op dat moment moest het allemaal nog even bezinken maar al vrij snel daarna ging ik op zoek naar informatie over selectief mutisme. Want wat is selectief mutisme, hoe ga je ermee om en wat kun je er aan doen? Allemaal vragen die mij bezighielden.

Ik hoopte met het lezen van dit boek de antwoorden te krijgen die ik zocht. En omdat ik als ouder ook graag meewerk om meer bekendheid aan deze angsstoornis te geven, schreef ik deze boekrecensie.

Mijn zoektocht naar informatie

Het was begin juni vorig jaar (2020) toen de nieuwe logopediste haar vermoeden over selectief mutisme bij mijn peuter uitsprak. Ik had er nog nooit van gehoord maar het kwam wel even binnen. Mijn jongste zoon die waarschijnlijk een of andere stoornis had. Ze schreef de naam op een briefje zodat ik er thuis rustig informatie over op kon zoeken.

Om hier meer over te weten te komen, ging ik op zoek naar informatie. Dat viel behoorlijk tegen want die informatie was nog niet zo makkelijk te vinden voor ouders van een kind met selectief mutisme.

De meeste informatie die ik kon vinden was hooguit een pagina. En de beschrijving die hierbij werd gegeven leek op veel websites ook ontzettend op elkaar. Net alsof het onderling van elkaar was overgenomen. Er werd maar een heel klein stukje belicht, terwijl ik wilde weten wat Selectief Mutisme nu echt inhield.

Van al deze informatie op het internet werd ik dus niet echt veel wijzer. Wel vond ik een aantal webinars waar je je voor in kon schrijven. Helaas waren deze weer gericht op logopedisten en intern begeleiders. Mijn zoektocht naar informatie ging dus verder.

Het boek breek de stilte bij selectief mutisme

In oktober schreef ik een persoonlijke blog over mijn zoontje en de vermoedelijke diagnose van selectief mutisme. Dit artikel werd meteen al veel gelezen en ik kwam hierdoor in contact met een aantal moeders van kinderen met (een vermoeden van) selectief mutisme.

Lees ook>>Selectief mutisme: Heeft mijn peuter een angsstoornis?

Ook via Instagram ging ik op zoek naar informatie. Hierbij kwam ik bij het account van ‘breek de stilte’ uit. Dit was waar ik naar op zoek was: De informatie over selectief mutisme. Via de website bestelde ik het gelijknamige boek ‘Breek de stilte’ van Eustache Sollman. Een aantal dagen later lag het boek, met een persoonlijke boodschap, bij mij op de mat.

Mijn eerste indruk van het boek was meteen positief. En de persoonlijke boodschap die aan de binnenkant stond geschreven, sprak mij ook erg aan. Zou ik dan eindelijk die informatie krijgen waar ik naar op zoek was?

Wat is selectief mutisme?

Hoewel er op het internet ook over een ontwikkelingsstoornis wordt gesproken, is dat niet het geval. Selectief mutisme is namelijk een angsstoornis. Een stoornis waarbij het kind niet of nauwelijks durft te spreken in sociale situaties. Het kind lijkt dan te blokkeren en kan letterlijk geen woord meer uitbrengen terwijl het kind in de thuissituatie juist wel gewoon kan praten.

Wie is Eustache Sollman

Eustache Sollmann is de schrijver van het boek ‘Breek de stilte’. Het boek over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen.Al de kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan kwam hierbij goed van pas. Eustache begon zijn carrière als leraar in het basisonderwijs.

Eigenlijk kwam hij per toeval in aanraking met selectief mutisme. De module over selectief mutisme, welke een onderdeel was van de masteropleiding Special Educational Needs die hij volgde, wekte zijn interesse. Hier wilde hij meer over weten. De opgedane kennis zet hij inmiddels volop in. Eustache is ambulant begeleider vanuit het speciaal onderwijs en gespecialiseerd in selectief mutisme en heeft inmiddels al vele kinderen met selectief mutisme kunnen helpen bij het overwinnen van hun angsstoornis.

Meer lezen over Eustache? In het nawoord van het boek vind je zijn hele verhaal.

Breek de stilte boekrecensie

Het boek breek de stilte was vrijwel het enige boek wat ik kon vinden. Het boek gaat over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen. De aanbevelingen waren goed, dus ik besloot het boek te bestellen.

Al meteen toen ik het boek doorbladerde was ik enthousiast. Het zag er gewoon goed uit en bovendien ook nog eens erg overzichtelijk.

Het boek is opgedeeld in 4 duidelijke hoofdstukken:

  • Wat is selectief mutisme?
  • Behandeling
  • In de klas
  • Thuis

Hoofdstuk 1: Wat is selectief mutisme?

Tijdens dit hoofdstuk wordt selectief mutisme onder de loep genomen. Dat het een angststoornis is, had ik al kunnen vinden op internet. Maar dit hoofdstuk gaat gelukkig veel dieper in op deze stoornis. Er zit namelijk heel wat achter het ‘niet durven spreken’ in sociale situaties.

Wat is het verschil met extreme verlegenheid en hoe ontstaat deze angststoornis? Na het lezen van dit hoofdstuk is het mij duidelijk geworden en heb ik veel nieuwe inzichten gekregen. En tegelijkertijd grijpt dit hoofdstuk mij ook wel aan. Het lijkt alsof het is geschreven over mijn kind en dat komt wel binnen. Het is namelijk niet niks en het doet mij ook beseffen dat het nog een lange weg te gaan is…

Hoofdstuk 2: de behandeling

En dan blijkt je kind (vermoedelijk) selectief mutisme te hebben. Hoe ga je dan verder? In dit hoofdstuk lees je alles over de verschillende behandelingen die er mogelijk zijn. En waarom het zo belangrijk is om al zo jong mogelijk met een behandeling te starten.

Toevallig was de behandeling bij mijn jongste zoon net van start gegaan toen ik het boek ontving. De methode die bij hem wordt gebruikt, staat ook vermeld in het boek. Het lijkt heel simpel maar dat is het dus echt niet. Maar zo bijzonder om te zien dat het werkt! Ik zeg er wel bij dat dat het echt hele kleine stapjes zijn maar voor mij als moeder om te zien is het groots.

En ook bij de behandeling wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om als ouders, leerkrachten en behandelaars nauw samen te werken en ervoor zorgen dat iedereen ook echt de oefeningen die worden meegegeven, daadwerkelijk opvolgen.

Hoofdstuk 3: in de klas

Het is vaak in de schoolomgeving waar kinderen niet durven praten. En dat maakt het ook weer erg lastig omdat juist op school veel tijd wordt doorgebracht. In het boek wordt ook aandacht geschonken over hoe de leraren hier mee om kunnen gaan. Als je als ouder weet wat selectief mutisme precies inhoudt, dan kun je hier de leerkracht ook weer op aansturen. En wijs de leerkracht dan ook meteen even op dit boek.

Wees als ouders bewust dat het tegenovergestelde ook kan gebeuren, namelijk achteruitgang. Die achteruitgang kan ook veroorzaakt worden door een leerkracht die met alle goede bedoelingen toch verkeerd omgaat met deze angststoornis.

Een achteruitgang zorgt er vervolgens weer voor dat het nog een stukje lastiger wordt om die angst om te spreken te overwinnen.

Een bepaald stukje in het boek raakte mij omdat het mij deed denken aan mijn zoon met dyslexie toen hij destijds op de basisschool zat. Mijn zoon moest lezen van de juf en kon het tempo niet meer bijhouden. Doordat de druk om te moeten lezen zo hoog werd, kreeg hij steeds meer een hekel aan lezen.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de ouders en de school op één lijn zitten in de begeleiding van jouw kind. Zodat je met elkaar in gesprek kunt gaan over de juiste aanpak en om ervoor te zorgen dat er geen achteruitgang optreed. Het gaat tenslotte wel om een angststoornis en iets dat je niet wilt is dat er meer angsten gaan meespelen.

Hoofdstuk 4: thuis

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Bij selectief mutisme merk je al gauw dat jullie kind thuis heel anders is dan op school. Thuis kunnen ze vaak hunzelf zijn. Dit kan ook weer tot frustratie lijden. Vooral als het kind zich een hele dag op school moet aanpassen, kan thuis de frustratie er weer uit komen.

In dit hoofdstuk krijgt de ouder tal van voorbeelden en tips aangereikt over hoe je je kind kunt ondersteunen in allerlei situaties en hoe je met bepaald gedrag om kunt gaan.

Ook voor leerkrachten is dit hoofdstuk interessant om te lezen. Hierin kunnen ze ontdekken wat de impact op de thuissituatie nu eigenlijk is.

Mijn mening over het boek

Als ervaringsdeskundige ouder vind ik het erg belangrijk dat je je blijft verdiepen in wat je kind heeft. Op deze manier kun je hier als ouder een hele grote rol in spelen in de omgang maar ook naar de buitenwereld toe. Zo hebben mijn twee oudste kinderen dyslexie, heeft mijn derde zoon autisme en de jongste vermoedelijk selectief mutisme.

In het geval van selectief mutisme is dat ook erg belangrijk, zo kun je aan de omgeving uitleggen waarom je kind niet durft te spreken. De meeste verdieping haal ik uit boeken. Vooral in het geval van selectief mutisme is er op het internet maar zeer weinig informatie te vinden.

De meeste informatie die er is te vinden is bedoeld voor leerkrachten terwijl ouders ook met zoveel vragen kunnen zitten. Dit boek speelt daar heel mooi op in en is zo geschreven dat het zowel voor de ouders als voor de leerkrachten zeer interessant is om te lezen.

Eigenlijk zou het zo mooi zijn om als een echt team samen te gaan werken. Dat ouders, leerkrachten en hulpverleners zich goed in elkaars situaties verdiepen en dat iedereen ook echt met de neus de zelfde kant op wijst. Een kind met selectief mutisme is namelijk op school heel anders dan thuis. Door hierop in te spelen en een team te vormen, bespaar je zoveel tijd. Tijd die je beter aan het kind kunt besteden. Je bent er tenslotte voor het kind, hoe jonger er gestart kan worden met een doelgerichte behandeling, hoe beter het is.

Ik heb het boek met veel interesse gelezen. Erg duidelijk en herkenbaar geschreven. Bovendien is het erg overzichtelijk wat maakt dat je blijft doorlezen.

Ida Jager

De vragen die ik had, zijn beantwoord door het lezen van dit boek. Ook heeft het mij veel nieuwe inzichten opgeleverd. Het boek is opgedeeld in 4 duidelijke hoofdstukken. Elk hoofdstuk geeft ontzettend veel informatie. De pagina’s zijn mooi overzichtelijk ingedeeld. Stukken informatie worden afgewisseld met casussen, praktijkvoorbeelden of net even een stukje extra verdiepende informatie. Op vrijwel elke pagina staat een klein memo notitie met daarin een passende zin, opmerking, weetje of feitje beschreven. Dit vond ik persoonlijk erg leuk om te lezen.

Zo zetten bepaalde quotes je aan tot nadenken:

Een kind in een rolstoel hoeft ook niet met alle onderdelen van een gymles mee te doen

Bron: boek breek de stilte

De afwisseling in de pagina verdeling maakt het dat je wilt doorlezen. Het boek leest hierdoor erg makkelijk weg. Aan het einde van elk hoofdstuk kun je de referenties vinden waar naar wordt verwezen in de hoofdstukken.

Al met al maakt dit een compleet boek wat naar mijn mening door iedere ouder en leerkracht die te maken krijgen met selectief mutisme, zou moeten worden gelezen.

Het zijn juist die kleine dingen die vooruitgang kunnen laten zien bij deze angststoornis. Het gaat stapje voor stapje. Door dit boek ben ik mij er ook van bewust geworden dat er vaak een lange weg is om af te leggen. Hierbij is het erg belangrijk om als ouder en school goed samen te werken.

Tot slot wil ik Eustache bedanken voor dit mooie boek. Ik hoop dat ik door deze boekrecensie te hebben geschreven, veel mensen kan bereiken die net als mij ouder zijn van een kind met (een vermoeden van) selectief mutisme.

Informatie over het boek

  • Titel: Breek de stilte
  • Onderwerp: over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen
  • Auteur: Eustache Sollman
  • Uitgever: Pica
  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Verschijningsdatum: november 2018
  • Aantal pagina’s: 152
  • Adviesprijs: € 24,95

Samenvatting van het boek breek de stilte

In elke klas zitten kinderen die weinig of niets durven zeggen. Soms zijn ze extreem verlegen, soms ook is er sprake van selectief mutisme. Hoe ga je als leraar goed met deze leerlingen om? Hoe begeleid je hen, zodat ze uiteindelijk meer van zichzelf laten horen?
In dit boek beschrijft Eustache Sollman op een toegankelijke manier wat selectief mutisme inhoudt. Ook laat hij zien hoe selectief mutisme zich verhoudt tot extreme verlegenheid. Kinderen met selectief mutisme praten thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals op school, niet of zeer weinig. Angst om te praten is de belangrijkste oorzaak; in situaties waarin ze niet hoeven te praten, treden ze soms gewoon op de voorgrond.
Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en concrete handreikingen voor leraren in het primair onderwijs. Voor zowel kinderen met selectief mutisme als voor extreem verlegen kinderen geldt, dat hun mond letterlijk ‘op slot’ lijkt te zitten. Met dit boek krijgen leraren de juiste sleutel.

Bron: www.breekdestilte.nl

Reacties

  1. […] Lees ook: Breek de stilte boekrecensie. Het boek over selectief mutisme […]

Geef een reactie