De groeiecho

Naar het ziekenhuis voor een groeiecho

Afgelopen dinsdag zijn we naar het ziekenhuis geweest voor een groeiecho. De vrijdag ervoor was ik op controle bij de verloskundige. Zij twijfelde over de groei van ons kindje. En of we wel voor een groeiecho wilden. Ik maak met niet zo snel zorgen maar op zich wel een goed idee om even naar het ziekenhuis te gaan. Ook omdat ik al zo lang ziek ben geweest, zou het best eens kunnen dat ons kindje een groeiachterstand heeft. Dinsdag konden we al terecht in het ziekenhuis. Ook kon ik dan gelijk te bloedprikken. Even zien of ik zelf ook achterstanden heb opgelopen door de lange periode met overgeven.

Wat is een groeiecho?

Een groeiecho is een echo waarbij een aantal metingen worden verricht. Zowel de hoofdomtrek, de omtrek van het buikje en de lengte van het dijbeen worden hierbij gemeten. De omtrek van het buikje is hierbij erg belangrijk. Hieraan kun je aflezen of het kindje genoeg voeding binnenkrijgt. Al deze metingen vormen samen een gemiddelde berekening. Aan de hand hiervan kunnen ze een schatting van het gewicht maken.

Uit de berekeningen kwam naar voren dat ons kindje absoluut geen achterstand heeft. Ook weten we iets meer over ons kindje. Zo heeft ons kindje hele lange benen. Zo’n 3 weken voor op de groei. Ik heb zelf ook lange benen. Dus erg grappig om dit zo te horen. Verder is het gewicht vastgesteld op 1883 gram. Dus dat is bijna al 2 kilo. Al deze berekeningen zijn natuurlijk een schatting. Precies vaststellen is nooit mogelijk. De echoscopiste hoeft maar net iets minder nauwkeurig (millimeter werk) te meten en dan komen er weer hele andere aantallen uit. Maar goed, het was duidelijk dat ons kindje geen groeiachterstand heeft. Dus we hoeven hiervoor ook niet terug te komen.

Het was ook wel even leuk om te mogen spieken. Zo was het alweer 11 weken geleden dat ik een echo had gehad. En we zijn weer gerustgesteld. Nu nog even afwachten op de bloeduitslagen.

Geef een reactie