Doorslapen baby: Een einde aan de nachtvoedingen

Ik vind baby’s lief, leuk en schattig. Bijna alles is eigenlijk leuk aan baby’s. Toch is er iets wat ik minder leuk vind en dat zijn de nachtvoedingen. Op de een of andere manier ‘vergeet’ je snel weer hoe dat ook alweer was als je kindje doorslaapt. Maar al snel komt die herinnering weer boven als je midden in die nachtvoedingen zit. Na een aantal maanden vond ik het eigenlijk wel weer welletjes en hoopte ik stiekem op het einde van de nachtvoedingen.

Korte nachtjes door de nachtvoedingen

Ieder kind is weer anders. Vooraf is niet te voorspellen hoelang het duurt voordat jouw kindje (eindelijk) doorslaapt. De nachtvoedingen blijf ik één van de zwaarste dingen vinden aan een pasgeboren baby. Met de nodige rust en regelmaat hoopte ik, bij het verstrijken van de weken, dat Rico eindelijk eens een nacht door zou slapen. En ineens was het dan ook zover. Met 10.5 weken maakte meneer maar liefst een hele nacht. Kwart voor 8 lag hij op bed en ’s morgens 10 over 7 heb ik hem dan maar wakker gemaakt. Is dit het einde aan de nachtvoedingen?


Beetje onwennig

Het blijft altijd vreemd, zo’n eerste nacht dat je kindje ineens doorslaapt. ’s Morgens om 7.00 werd ik wakker met het besef dat ik de nacht had doorgeslapen en Rico niet had gevoed. In Rico zijn kamertje was het nog stil. Ik besloot het even af te wachten. 10 minuten later ben ik toch maar bij hem gaan kijken. Het duurde mij iets te lang: ‘er zou toch niks aan de hand zijn…?” schoot even door mijn gedachten. Gelukkig was alles goed, hij lag nog heerlijk te slapen.

Nu, een paar weken verder, maakt hij nog steeds lange nachten. Als ik hem niet wakker maak, slaapt hij meestal door tot een uur of 8.

Hoe ging dat met de andere kinderen?

Mijn oudste zoon (Nu 15 jaar) sliep al met 3 weken door. Heerlijk was dat. In de koude Decembermaand was het ook niet echt prettig om elke nacht er af te moeten voor de nachtvoedingen.

Toen mijn tweede zoon geboren werd, ging ik er eigenlijk al vanuit dat hij ook snel zou doorslapen. Helaas was dit niet het geval… Pas met 4 maanden sliep hij door. De eerste maanden gingen nog wel. Maar op een gegeven moment werd het wel echt zwaar. Kun jij bij de eerste ’s ochtends nog even blijven liggen, bij een tweede gaat dat vaak wat lastiger. Mijn oudste zoon ging inmiddels naar school, dus elke ochtend moesten we vroeg uit bed. Dit werd op een gegeven moment echt vermoeiend.

Lees ook: De babyslaapgeheimen: oplossingen voor vermoeide ouders.

Dus bij de derde ging ik er maar vanuit dat de nachtvoedingen minstens vier maanden zouden duren. Dan kon het ook niet tegen vallen. Met 6 weken sliep hij al door en kwam er een einde aan de nachtvoedingen. Dit kwam mooi uit. De zomervakantie was inmiddels voorbij, dus de andere kinderen moesten weer naar school. Dat betekende ’s ochtends weer vroeg uit bed. Met een baby die doorsliep, was dat een stuk prettiger.

Nu bij de vierde had ik geen idee wat ik kon verwachten. Eigenlijk keek ik ditmaal ook best tegen de nachtvoedingen op.  ’s Nachts één keer eruit, dat was nog te doen. Maar regelmatig kwam het voor dat ik er twee keer uit moest. Dat was best zwaar. Eigenlijk hoopte ik op een nacht doorslapen. Het mijlpaalkaartje lag inmiddels al klaar en met 10.5 weken was het dan ook zover dat Rico de nacht doorsliep.

mijlpaalkaart doorslapen baby nachtvoedingen

Doorslapen baby: Een einde aan de nachtvoedingen

De ene ouder ervaart de nachtvoedingen als een intiem moment. Weer een ander vindt het maar zwaar. Ikzelf keek het meeste op tegen de nachtvoedingen. Hoe heb jij de periode van het geven van nachtvoedingen ervaren? En wanneer sliep jouw baby door?

een einde aan de nachtvoedingen

Geef een reactie