EEG het onderzoek en de uitslag

EEG het onderzoek bij een baby

Inmiddels is het alweer een maand geleden. Op vrijdag 22 December vorig jaar, konden we al terecht in het UMCG in Groningen. Al twee keer had onze baby een epileptische aanval gehad. Na die tweede aanval vond de kinderarts het nodig om verder onderzoek te laten doen. Want wat was nu de oorzaak van deze aanvallen? Hiervoor moesten we naar het ziekenhuis in Groningen. Die vrijdag net voor de kerstdagen stond er een EEG gepland. Gisteren, een dikke maand later, kregen we eindelijk de uitslag van de EEG.

Wat is een EEG?

Een EEG staat voor elektro-encefalogram. Het wordt ook wel een hersenfilmpje genoemd. Met een EEG wordt iemand zijn of haar hersenactiviteit onderzocht. Dit kan gemeten worden door op de hoofdhuid allerlei elektroden te plakken die door middel van draadjes zijn aangesloten op een kastje.

EEG baby het onderzoek

Dit kastje staat weer in verbinding met een computer. De elektroden geven de signalen vanuit de hersenen door via deze draadjes en worden zo geregistreerd. Verstoorde hersenactiviteit zijn op het computerscherm te zien als zogenaamde pieken en piekgolven.

Een EEG is slechts een momentopname. Er kunnen meerdere EEG’s nodig zijn om epilepsie aan te kunnen tonen.

Voor meer informatie over een EEG, kijk eens op deze website van de epilepsievereniging.

Hoe ging de EEG?

Het EEG onderzoek ging goed. We moesten een kwartier voor het onderzoek aanwezig zijn. Kwart over 8, precies op tijd kwamen we aan bij de poli. Half 9 werden we opgehaald voor het onderzoek. Eerst werd ons één en ander uitgelegd van wat we konden verwachten. Rico zijn hoofdje werd schoongemaakt en zijn hoofdomtrek opgemeten. 44 cm. precies. Dit was nodig om een passend mutsje aan te meten. Een mutsje waar allerlei ‘gaten’ in zaten. Deze gaten werden schoongemaakt met een soort van lange wattenstaaf met scrub erop. In elk gaatje werd een elektrode geklikt. Daarna werden de gaatjes die de registratie niet goed doorgaven nogmaals schoongemaakt en werd er in elk gaatje een soort van geleidingsgel gestopt. Op de monitor was voor elke elektrode afzonderlijk te zien of deze goed was aangesloten. Toen alle elektrodes vast zaten en goed registreerden, besloot Rico dat hij eerst even wat wou drinken. Over het mutsje werd een netje geplaatst en daarna begon het onderzoek.

EEG baby onderzoek

Het onderzoek

De EEG zelf duurde ongeveer een half uur. De hele registratie werd ook gefilmd. Dit is voornamelijk handig voor als er iets afwijkends in het EEG geregistreerd zou worden. Op deze manier heb je dan meteen het beeld erbij. Er werden tijdens het onderzoek kleine testjes gedaan om te zien hoe Rico daar op reageerde. Eigenlijk om te zien of dat een trigger kan zijn en hoe dat geregistreerd zou worden.Zo moest ik mijn hand voor zijn ogen doen, was er een felle lamp die knipperde en hoorden we een aantal keren een hard geluid. Rico leek zich nergens iets van aan te trekken.

Naar de kinderneuroloog

Na het onderzoek hadden we meteen een afspraak staan met de kinderneuroloog. Na een hele lange tijd in de wachtkamer te hebben gewacht,

EEG baby neuroloog ziekenhuis
Wachten, wachten en nog eens wachten tot we aan de beurt zijn bij de neuroloog.

waren we dan eindelijk aan de beurt. Ik hoopte dat we daar al iets zouden horen over hoe de EEG was gegaan. Helaas kon ze daar nog niks over zeggen. We hebben vrij lang bij de neuroloog gezeten. Ik vond het een fijne vrouw die veel tijd voor ons nam. Zo hebben we uitgebreid alles kunnen bespreken. Hoe ik de aanvallen beschreef, past dat binnen het beeld van epileptische aanvallen. Ook werd Rico helemaal onderzocht. Zo op het eerste gezicht zag ze geen vreemde dingen. Het enigste wat op dat moment zorgelijk was is dat hij sinds de eerste aanval niet meer rolde. Dit zou kunnen passen bij epilepsie. Kindjes kunnen tijdelijk een stilstand in hun ontwikkeling krijgen. Voor mogelijk nieuwe aanvallen kregen we een recept voor druppels mee. Als de aanval dan te lang duurt, kunnen we een paar druppels aan de binnenkant van zijn wang wrijven. Dit stopt de aanval. Een geruststellende gedachte. Een MRI werd besproken en ook zal er dan een bloed en urine onderzoek gedaan worden.

EEG: De Uitslag

Gisteren kregen we dan eindelijk! de uitslag per telefoon. Een maand wachten is best lang. Maar omdat het zo lang duurde had ik sterk het gevoel dat de uitslag goed zou zijn. En gelukkig, de EEG is helemaal goed! Hier zijn we zo ontzettend blij om. Wel hebben we in overleg met de neuroloog besloten om toch een MRI te laten maken. Hierin hebben we namelijk twee opties: of we laten het zo eerst en wachten af of Rico weer een aanval krijgt. Dit hoeft natuurlijk niet te gebeuren. Maar mocht het wel zo zijn dan zou er dan een MRI gemaakt worden. Of we krijgen een afspraak voor een MRI op korte termijn. Zo kunnen we op korte termijn allerlei oorzaken uitsluiten of aantonen. Wij kiezen hier dus voor. Voor nu is het dus eerst wachten op die afspraak.

Hoe gaat het nu?

Met Rico gaat het heel goed. Na bijna 3 maanden niet te hebben omgerold, besloot hij eerste kerstdag om weer te rollen. Dus dat is weer een hele vooruitgang. Ook kan hij nu goed los zitten. Nog even wachten tot het beter weer wordt en dan gaat Rico mee op de fiets. Naast dat het heel erg goed gaat ben ik toch best nog vaak bezig met de epileptische aanvallen. Vrijwel dagelijks komt dit voorbij in mijn gedachten. Ik ben regelmatig bang dat hij weer een aanval krijgt. Rico kan soms zo afwezig zijn en staren of net even een onverwachte beweging maken met zijn hoofd. Dit zijn van die kleine momenten waar ik elke keer weer van schrik. Tussen de 2 aanvallen zaten twee maanden. Sinds de laatste aanval zijn we nu ook weer bijna twee maanden verder. Niet dat het dan gaat gebeuren maar zulke momenten blijven spannend. Het heeft gewoon weer tijd nodig. Dat zal het zijn.

Meer vormen van epilepsie

Er zijn ontzettend veel vormen van epilepsie. Door middel van een EEG kun je veel duidelijkheid krijgen of een kind epilepsie heeft of niet. Eva van missdudeblogging.nl schreef een blog over haar dochter die veel staart en mogelijk last heeft van absence epilepsie. Om dit aan te tonen of uit te sluiten kreeg haar dochter onlangs een EEG. Hoe dat ging, lees je in deze blog.

Reacties

  1. […] spannend. We hadden namelijk een oproep voor een MRI zonder narcose. Na de positieve uitslag van de EEG was het een goeie keus om te kiezen voor een MRI zonder narcose. Dit omdat de uitslag van de EEG […]

  2. […] Het zoontje van Ida, van lijfenlijn.com, heeft op hele jonge leeftijd ook een EEG gehad. Zij legt in een van haar blogs uitgebreid uit hoe zo’n EEG precies in zijn werk gaat. Haar ervaring kun je hier lezen. […]

Geef een reactie