Geef me de 5: het musthave boek voor ouders van kinderen met ASS

Onlangs werd er bij een van mijn kinderen ASS geconstateerd. ASS staat voor autisme spectrum stoornis. Ondanks dat ik dit gevoelsmatig als moeder wel wist, was de uitslag toch wel even slikken. Bovendien was ASS helemaal nieuw voor mij. Nu is het definitief en hoe ga je hier dan mee om? Hoe denkt een kind of iemand met ASS, hoe ziet zo’n kind de wereld om zich heen? Om hier meer over te leren en vooral de wil om te weten hoe ik hiermee om moet gaan, kreeg ik van meerdere mensen als boekentip: geef me de 5 van Colette de Bruin.

Wat is ASS

De letters ASS staan voor Autisme Spectrum Stoornis. Het is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van autisme. Nu is er dus één naam voor allerlei stoornissen in de prikkelverwerking. Werden er voorheen nog allerlei benamingen gegeven voor allerlei autisme spectrum stoornissen zoals bijv. PDD-NOS of Asperger, tegenwoordig valt alles onder een naam, namelijk: ASS

Geef me de 5: het musthave boek bij ass

Ik was niet bekend met autisme. Ik hield mij hier eigenlijk ook nooit mee bezig. Totdat ik dus het vermoeden kreeg dat mijn zoontje dit wel eens zou kunnen hebben. Om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen, koos ik ervoor om hem te laten testen. En ja, de uitslag van het onderzoek was dus wel even slikken… Je wilt als moeder zo graag dat het goed gaat met je kind. Hierbij horen ook de wensen en dromen die je voor je kind hebt. Door zo’n uitslag sta je gelijk met beide benen op de grond en deed mij ook beseffen dat dat hele toekomstbeeld er wel eens heel anders uit zou kunnen gaan zien als dat ik het voor ogen had.

ass puzzelstukjes

Maar deze uitslag gaf ook rust en ook meteen ruimte: nu wist ik namelijk wat er met mijn zoontje aan de hand was! Al die jaren was ik zoekende geweest, steeds liep ik tegen een muur aan. Soms van machteloosheid en vaak ook onbegrip. Al die jaren voelde ik dat er iets niet klopte… Al vanaf kleins af aan. Hij was anders…, maar wat precies was moeilijk uit te leggen. Vanuit hier kon ik eindelijk weer verder.

Je kunt het gedrag van iemand met ASS alleen veranderen als je je eigen gedrag eerst aanpast.

Vanuit deze gedachte wilde ik verder en mij meer verdiepen in ASS.  Zo volgde ik eerst een info middag bij de GGZ instelling die ASS bij mijn zoontje heeft vastgesteld. Dit gaf mij op zich al heldere inzichten. Maar voor mij toch niet genoeg om het hierbij te laten. Ik zat met zoveel vragen en zocht hierover veel meer verdieping. Op internet was weliswaar veel te vinden maar toch net niet die diepgang die ik zocht.

Geef me de 5

Door verschillende mensen in mijn omgeving werd ik op het boek ‘geef me de 5’ van Colette de Bruin gewezen. Dit zou toch wel het musthave boek zijn voor ouders van kinderen met ASS. Hierdoor was ik inmiddels zo nieuwsgierig geworden en besloot het boek te bestellen op bol.com

Ik kon niet wachten om het boek te ontvangen en te lezen. Toen ik het boek ontving ben ik er diezelfde avond meteen in begonnen. Meteen las ik allerlei punten van herkenning in de vele praktijkvoorbeelden die in het boek beschreven staan. Dit ging over mijn zoon…! Hij kon er dus daadwerkelijk niks aan doen.

Zo vaak was ik gefrustreerd geweest om hoe mijn zoontje op bepaalde dingen reageerde. Soms had ik het gevoel dat hij het erom deed. Dit boek opende mijn ogen. Hij kon er dus echt niks aan doen. Het hoorde bij ASS. Confronterend, dat wel maar hier kon ik wel wat mee. Sterker nog: hier moest ik wel mee aan de slag!

Wie is colette de bruin?

Colette de Bruin, zelf moeder van kinderen met PDD-NOS en de dochter van een man die Asperger heeft. Zelf is ze orthopedagogisch gedragsdeskundige en heeft hierdoor jarenlange ervaring in het werken met mensen met ASS en hun omgeving.

colette de Bruin

Dit maakt Colette de Bruin een autoriteit op het gebied van autisme. Daarnaast geeft Colette cursussen aan zowel professionals als ouders. Zo leert ze hen wat autisme is en hoe je, met behulp van een door haar ontwikkelde methode, hier mee omgaat.

Daarnaast is Colette de Bruin auteur van o.a. de volgende boeken:

  • 2009 – Geef me de 5

geef me de 5

Bekijken of bestellen? Klik dan hier.

  • 2009 – Mick

Mick is anders autise

Bestellen? Klik dan hier.

  • 2012 – Auti-communicatie

auti communicatie

Bestellen? Klik dan hier.

  • 2017 – Dit is autisme

dit is autisme

Bestellen? Klik dan hier.

Geef me de 5

Geef me de vijf is de methode die bedacht is door Colette de Bruin. Deze methode biedt ouders een houvast om in te zetten bij de opvoeding en begeleiding van hun kind met autisme.

Geef me de vijf is aan zijn naam gekomen doordat de uiteindelijke hulpvraag van alle kinderen met autisme gericht is op geef mij duidelijkheid op deze 5 vragen:

  • Wat?
  • Hoe?
  • Waar?
  • Wanneer?
  • Wie?

“Geef me de 5”. Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem uit, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Bron: geef me de 5.

Een van de dingen waar ik op hoopte toen ik het boek bestelde was om duidelijkheid te krijgen hoe een kind met autisme alles waarneemt, zodat ik mij kon verplaatsen in de wereld van mijn zoon.

Reacties

  1. […] Lees ook: Geef me de 5: het musthave boek voor ouders van een kind met ASS […]

Geef een reactie