Top 10 van de leukste gratis en low budget uitjes onder de 10 euro

Als het mooi weer is gaan we er vaak even op uit. Regelmatig in het weekend of zoals nu, in de vakanties. Tijdens deze zomervakantie is het weer tijd om leuke dingen met de kids te gaan doen. En dit hoeft echt niet veel geld te kosten. Ik maakte een lijst van mijn persoonlijke uittips met de leukste gratis en low budget uitjes voor minder dan 10 euro die wij regelmatig met de kids maken of gemaakt hebben.

Heb jezelf een leuke aanvulling op deze lijst, mail mij dan gerust jouw gratis en low budget uitjes onder de 10 euro, of zet deze hieronder neer in de opmerkingen.

Gratis en low budget uitjes onder de 10 euro

De zomervakantie vind ik de mooiste periode van het jaar. Ik kan dan ook altijd erg van deze periode genieten. Alles in een rustiger tempo, later naar bed, ’s morgens lekker uitslapen, leuke dingen doen als gezin, kortom: de periode om lekker te genieten. En dan vooral tijd om leuke dingen te doen met de kinderen en er op uit te gaan. 

Pretparken met korting

Blijf jij tijdens de zomervakantie in Nederland? Of wil jij af en toe wel eens een dagje weg? Vaak kost het nogal wat als je meerdere uitjes wilt maken. Wist je dat er ook erg veel leuke uitjes te maken zijn die goedkoop zijn of zelfs niks kosten? Hierbij zet ik 10 leuke uittips voor jou op een rij. De meeste zijn gratis uitjes maar ook een paar betaalde uitjes. Je leest het in mijn favoriete gratis en low budget uitjes onder de 10 euro:

gratis en goedkope uitjes onder de 10 euro in Friesland

Lijst met leuke uittips onder de 10 euro in Friesland die wij zelf regelmatig maken met de kinderen.

Appelscha familiepad

Op nummer 1 van mijn favoriete uittip staat toch wel Appelscha. In minder dan een half uurtje rijden zijn wij in Appelscha. Dichtbij maar de omgeving voelt meteen aan alsof je met vakantie bent. De natuur is daar zo mooi. Het bos maar ook de zandvlakte is hier favoriet. Ik vind het dan ook erg leuk om naar Appelscha te gaan. Al is het maar voor een paar uurtjes.

Regelmatig wandelen we dan even de familieroute. Deze wandeling is qua afstand niet zo lang. Ook is het pad verhard dus makkelijk te lopen met een wandelwagen.

Appelscha familiepad gratis uitje

Het eindpunt van alle wandelroutes is hetzelfde als de start: een leuk speelveld waar de kinderen zich nog even uit kunnen leven.

Aan het parkeerterrein zit Brasserie IJgenwijs, de ideale plek om af te sluiten met een ijsje. Ook kun je er terecht voor broodjes, pannenkoeken en kleine snacks.

In het naastgelegen Buitencentrum Drents-Friese Wold (bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer) is informatie te vinden over de natuur zoals de planten en dieren in het natuurgebied.

Buitencentrum Drents Friese wold

Adres: Buitencentrum Drents Friese wold, Terwisscha 6A, 8426 SJ Appelscha

prijs: gratis

Bakkeveen doolhofpark

Iets dichterbij ons ligt het bos van Bakkeveen. Een plek waar wij regelmatig te vinden zijn. Vaak wandelen we een route door het bos of verblijven we op de zandvlakte met schepjes en emmertjes die we van huis hebben meegenomen.

Een middagje Bakkeveen sluiten we bijna altijd af met een bezoekje aan het doolhofpark. Het doolhofpark ligt pal naast het bos.

Doolhofpark bakkeveen gratis en lowbudget uitjes

Een heerlijke plek waar de kinderen nog even kunnen spelen. De entree is gratis maar een consumptie is wel verplicht.

Doolhofpark Bakkeveen

Adres: Mjûmster Wei 16c, 9243 SK Bakkeveen

Entreeprijs: gratis, consumptie is verplicht.

De Naturij Drachten

De naturij is niet alleen maar een kinderboerderij maar eigenlijk een uniek natuur- en recreatiegebied van maar liefst 7 ha. groot. De Naturij is gelegen aan de rand van Drachten en eenvoudig te bereiken via de A7. Deze grootste kinderboerderij van het Noorden heeft werkelijk van alles om er een leuk dagje uit van te maken.

Dit kun je er allemaal vinden:

De Naturij is het leukste dagje uit voor kinderen van 0 t/m 12 jaar! Weer of geen weer? Bij De Naturij kun je ook lekker binnen spelen! Bron: Naturij Drachten

Let op: Sinds 27 April 2018 is de Kinderboerderij De Naturij in Drachten een rookvrij park.

Kinderboerderij De Naturij 

Adres: Oude Slingeweg 4, 9204 WS  Drachten

Entreeprijzen:

 • Kinderen vanaf 2 jaar € 5,00 pp
 • Volwassenen € 5,00 pp

Gratis en low budget uitjes in Groningen

Lijst met leuke gratis en lowbudget uitjes onder de 10 euro in Groningen.

Kinderboerderij Stadspark Groningen

Op een mooie en makkelijk bereikbare plek in Groningen, ligt het stadspark. Het Groninger Stadspark is een erg ruim opgezet park. Zo kun je er niet alleen heerlijk wandelen, maar heeft het ook een hertenkamp een mooie gerenoveerde speeltuin en een gratis toegankelijke kinderboerderij.

Naast de speeltuin is bovendien een ruime speelweide aanwezig met picknicktafels. Ook bestaat er de mogelijkheid om pony te rijden. Hier betaal je, afhankelijk van de ronde, wel een klein bedragje voor.

Bij de kiosk kun je een erg uitgebreid assortiment versnaperingen vinden. Zoals: Koffie, thee, limonade, frisdrank, zakjes, chips, koeken, ijs, enz. Ook is er achter de kiosk een toiletgebouwtje aanwezig. Met een verzorgingsruimte voor baby’s.

Op dit moment wordt er zelfs een paviljoen naast de kiosk gebouwd.

Kortom voor een heerlijk dagje uit kun je prima naar het stadpark toe.

Kinderboerderij stadspark Groningen

Adres: Concourslaan 1, 9727 KC Groningen

Prijs: Gratis

Blote voetenpad Opende

Op minder dan 10 minuten fietsen voor ons ligt, op de grens van Groningen met Friesland, het blotevoetenpad. Het is te starten op 2 punten. Het officiele startpunt van dit pad begint bij de theethuin ‘het blotevoetenhof’ .

Maar ook aan de andere kant van Opende (Aan de Kaleweg) is dit pad te bereiken. Dit startpunt heeft mijn voorkeur. Ook als je de route niet (helemaal) wilt lopen, kun je je hier wel even vermaken met de kids. Zo is er zand en water wat lijkt op een klein strandje.

Het blotevoetenpad is 1,4 km lang en voert je al wandelend door de mooie natuur van Groningen. Onderweg is er van alles te doen en te zien. Het Blote Voetenpad is natuurlijk het leukste om te wandelen op je  blote voeten. Bij de theetuin het blotevoetenhof zijn buitendouches aanwezig. Zo kun je schoon weer naar huis.

Blotevoetenpad Opende

Adres: Peebos 1A, 9865 TG Opende

Prijs: gratis

Doe zoo Leens

Het park waar we de afgelopen jaren al een aantal keren zijn geweest is Doezoo in Leens.

Een park wat geleid wordt door passie. De eigenaar begon dit park in eerste instantie als hobby. Maar in de loop der jaren groeide dit park uit als een kleinschalig dierenpark.

Doezoo leens lowbudget uitje Grongen

Richtte de eigenaar van dit park zich in het begin vooral op insecten, in de loop der jaren zijn er veel meer diersoorten bijgekomen.

Deze diersoorten kun je er oa zien:

 • Stinkdieren
 • Aapjes
 • Neusberen
 • Eekhoorntjes
 • Uilen
 • Schildpadden

Bij regen of slecht weer is het ook leuk om een bezoek te brengen aan DoeZoo omdat er meer dan 900m2 overdekt is.

Je kunt op eigen gelegenheid door het park wandelen maar een rondleiding volgen is leerzamer. De eigenaar kan met zoveel passie over zijn park, de dieren en insecten vertellen. Tijdens zo’n rondleiding krijg je uitleg over de dieren en insecten en mag je, als je dat durft natuurlijk, soms zelfs dieren en insecten aanraken, vasthouden of voeren.

Tijdens de vakantieperiode zijn er ook verschillende demonstraties bij te wonen.

*De rondleiding vindt iedere woensdag, zaterdag en zondag plaats. We beginnen om 14.00 uur. En in de vakantie is er dagelijks 2 x een rondleiding om 11.00 uur en 14.00 uur. en een om 13.00 uur uitleg over een stinkdier ! Bron: Doe Zoo Leens

Doezoo Leens

Adres: Wierde 17, 9965 TA Leens

Entreeprijzen 2019:

 • Kinderen t/m 2 jaar: Gratis
 • Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen: € 7,50

Zeehondencentrum in Pieterburen

De voormalige zeehondencreche is uitgegroeid tot een heus zeehondencentrum. Hier leer je van alles over de zeehond. In het Zeehondencentrum kom je dichterbij de zeehonden dan waar dan ook. Je kunt meekijken door de raampjes van de quarantaine of zie ze onder water zwemmen. Ook kun je zien hoe ze gevoerd worden of hoe ze lekker buiten in het zonnetje liggen te rusten.

De dieren in het Zeehondencentrum zijn wilde dieren en geen enkel dier blijft permanent in opvang want alle dieren zullen weer worden vrijgelaten. Hierdoor kan het aantal zeehonden per week wisselen. Kortom geen bezoek is hetzelfde.

Zeehondencentrum pieterburen gratis en low budget uitjes

Op het buitenterrein vind je de Waddentuin, de Waddenspeelplaats en een Zomerpaviljoen waar je zowel binnen als buiten kunt zitten om iets te drinken of te eten.

Toen wij er waren werden er zeehondjes van het ene bassin overgeplaatst naar het andere.

Zeehondencentrum Pieterburen

Weer een stapje dichterbij de vrijheid.

Zeehondencentrum Pieterburen

Adres: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen

Prijs aan de kassa:

 • Volwassenen €9,50
 • 4-12 jaar €6
 • T/m 3 jaar gratis entree
 • Bestel je ticket online voor korting

Tip: Combi ticket DoeZoo en zeehondencreche pieterburen: ben je van plan om zowel een dagje uit te combineren met beide uitjes, koop dan een combi dagticket. Met deze ticket heb je toegang tot beide uitjes. Een Combiticket DoeZoo/Zeehondencentrum kost € 13,50 en is zowel online als bij DoeZoo en bij het zeehondencentrum verkrijgbaar.

Legiomuseum Grootegast

Het museum is gevestigd in een gedeelte van het voormalige LEGO Nederland pand aan de Legolaan in Grootegast. Dit bedrijf zat hier van 1963 tot 1998.

Legiomuseum Grootegast

LEGO bestaat dit jaar alweer 50 jaar. Het Legio museum in Grootegast neemt je mee terug in de tijd. Erg leuk om te zien hoe 50 jaar LEGO geschiedenis is ondergebracht in al die vitrinekasten.

Ook is er LEGO opgebouwd tot een heuse modelstad. In deze modelstad zijn bekende Noordelijke landschappen nagebouwd. Oa.:

 • Het stadhuis van Groningen,
 • windmolens,
 • het Centraal Station van Groningen
 • Brandaris

En uiteraard ligt er een spoorbaan met rijdende treinen.

Legiomuseum Grootegast lowbudget uitje

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf te bouwen met LEGO. In de bouwhoek ligt genoeg Lego en Duplo om lekker mee te spelen en je eigen bouwwerkje te maken.

kijken, bouwen, spelen is het motto van het Legiomuseum

Legiomuseum Grootegast lowbudget uitje

Het legiomuseum is onderdeel van het museumplein Grootetast. Hier vind je maar liefst 3 museums die in dit pand zitten. Met een entreekaartje heb je toegang tot al deze drie museums:

 • Het Legiomuseum
 • Victory museum
 • Museum drukkerij

Voor een hapje of wat drinken kun je terecht in het museumrestaurant de ‘American Diner’. Dit alles in Amerikaanse stijl.

Legiomuseum Grootegast

Adres: Legolaan 1C,9861 AT Grootegast

Toegangsprijzen:

 • Kinderen vanaf 3 jaar: € 6,50
 • Volwassene: € 6,50

Tip: Is je kind ook helemaal gek van LEGO? Vraag dan hier het gratis LEGO life magazine aan.

Sprookjeshof Zuidlaren

Ook als je graag naar een sprookjesparkt wilt, kun je in het Noorden van het land terecht. Een park waar we alweer jaren komen is het sprookjeshof in Zuidlaren. Destijds met onze oudste zoon (nu 17 jaar) kwamen we hier zelfs best vaak. Vorig jaar was het wel weer eens tijd om met de jongste kinderen heen te gaan.

Sprookjeshof zuidlaren lowbudget uitje Groningen

Bij sprookjeshof Zuidlaren is van alles te doen en te beleven. Zo vindt je er oa:

 • Een grote speeltuin
 • Het sprookjesbos
 • Een grote, nieuwe indoor speeltuin
 • Kinderboerderij
 • Een midgetgolfbaan

Als je de aangeven route door het sprookjesbos volgt, mis je geen sprookje. Zo komen er maar liefst 25 bekende sprookjes in het sprookjesbos tot leven. Zoals Hans en Grietje, Sneeuwitje en de 7 dwergen, Doornroosje en roodkapje. Loop van het ene naar het andere sprookje. Met één druk op de knop beginnen de sprookjesfiguren te bewegen en wordt hun sprookje verteld. Veelal met muziek en zang.

Sprookjeshof Zuidlaren

Ook kun je er lekker spelen. In de grote speeltuin is van alles te vinden. Zoals schommels, draaimolens, trampolines en klimtoestellen. Zelfs voor de hele kleintjes is er een speeltuintje te vinden.

Is het minder weer? Ook dan kun je bij het sprookjeshof terecht. In het indoor speelparadijs is namelijk ook van alles te doen. Zo vind je er een familieglijbaan, rollerbaan, hoge klimberg, fietsbaan, trampolines, airhockey en een spannende shooterarena.

Schuif gezelling aan in het sprookjestheater voor het sprookje:  ‘Het verhaal van de gouden appel’.

Bij de kiosk kun je drinken, patat, snacks, edm kopen. Voor de kiosk is het terras waar je kunt zitten om te eten.

Adres: Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren
Toegangsprijzen:

Kinderen tot 2 jaar: gratis
2- 64 jaar: € 9,95 p.p. (online € 9,45)
65+: € 7,95 p.p.

Uittips in Limburg

Alle uitjes die we maken zijn eigenlijk altijd in Friesland en Groningen. Maar er is er ook een die ik jullie niet wil onthouden in Limburg. Vorig jaar waren wij met vakantie bij landal greenparks de Lommerbergen

Van hieruit maakten we ook leuke tochtjes. Eentje daarvan was:

Het kasteelpark in Born

Kasteelpark Born is een leuk dierenpark dat gelegen is in de tuinen van het voormalig Kasteel Born. Je kunt er heerlijk wandelen door de tuinen en genieten van de vele dieren die het park telt en van de mooie natuur. Van het kasteel is alleen de ruïne nog over. Deze kun je helaas niet bezoeken.

Bij de ingang kun je bakjes met voer kopen, zodat je onderweg de dieren kunt voeren.

In de grachten door het park zwemmen vele soorten zwanen, ganzen en eenden.

Om niks te missen kun je in het park de aangegeven route wandelen zodat je langs alle dieren wandelt. Oa. deze dieren zul je onderweg tegenkomen:

 • Kamelen
 • Herten,
 • Uilen
 • Zilvervossen
 • Nandoes
 • Stekelvarkens,
 • Landschildpadden
 • Lynxen
 • apen.

Bij een aantal verblijven wordt de voedertijd aangegeven. Als de verzorger de dieren voert geeft hij informatie over het dier. Verder kun je op de grote kinderboerderij geiten aaien.

Bron: kasteelpark Born

Midden in het park is een grote speeltuin aanwezig. De speeltuin ligt meteen naast het terras. Hier kun je lekker genieten van wat lekkers, terwijl de kinderen spelen in de grote steeltuin.

Adres: Kasteelpark 38, 6121 XK Born

Entreeprijzen:

Volwassenen: € 8,50
Kinderen van 2 t/m 12 jaar: € 6,00
Kinderen tot 2 jaar: gratis
Gehandicapten/65+: € 6,00

Ticketveiling voor een dagje uit

Ook nog een tip om voor een klein bedrag tickets voor duurdere dagjes uit op de kop te tikken is via ticketveiling. Dagelijks zijn er nieuwe veilingen waar je op kunt bieden. Bieden is al mogelijk vanaf € 1,00.

Klik hier om de nieuwste veilingen te bekijken

Geef een reactie