Het kraampakket

Het kraampakket: Wat zit er in en waarom heb je het nodig?

Wat ik nog steeds moest halen was het kraampakket. Dit pakket had voor mij niet zoveel haast maar nu hebben we het maar in huis. De inhoud is namelijk niet zo interessant. Ik heb dan toch liever de gratis zwanger en baby cadeauboxen die je tijdens de zwangerschap kunt aanvragen.  Wel heb ik hiermee weer een puntje om door te strepen op mijn zwangerschaps to do list.

Kraampakket door de jaren heen

De inhoud van het pakket is eigenlijk door de jaren heen altijd gelijk gebleven. Dit is voor mij het vierde pakket. Wat wel is veranderd is het cadeautje wat je bij het pakket krijgt. Hier was ik eigenlijk nog het meest benieuwd naar. Bij de laatste zwangerschap (5 jaar geleden), zat het pakket in een hele mooie, handige plastic opbergbox. Deze box gebruik ik nog steeds. Hier heb ik alle persoonlijke dingen voor mijn zoontje in bewaard. Het kraamdossier, Zwangerschapskaart van de verloskundige, echo foto’s, dvds consultatiebureau boekje, enz. Dus stiekem hoopte ik deze keer weer op zo’n handige box voor baby nummer 4. Maar helaas… De box is inmiddels verruild voor een 5 delige baby eetset.

kraampakket inhoud

Ook zat er een keer een verzorgingsrugzak bij het pakket. Tijdens de consultatiebureau bezoekjes leek het wel of iedereen zo’n rugzak had. Ook in het dorp zag je overal moeders lopen met zo’n rugzak. Toen was voor mij de lol er wel af en heb ik de rugzak niet weer gebruikt.

Kraampakket of crimepakket

Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap het kraampakket had gehaald. Bij het bekijken ervan had ik meer een gevoel van een crimepakket. Bij sommige dingen die er in zaten had ik echt zoiets van “No way” dat ik dat ging gebruiken. Het pak met inleggers heb ik zelfs nog opengemaakt. Ik kon me niet voorstellen dat ik die dingen nodig zou hebben. Hetzelfde als ‘iets wat de vorm had van een onderbroek’ maar dan gemaakt van een vreemd netje. Na de bevalling kwam dat netbroekje juist heel goed van pas in combinatie met 2 inleggers. Maar goed dat ik dat toen niet wist.

Wat zit er in het kraampakket?

Ik heb mijn natalis kraampakket gratis op kunnen halen bij een servicepunt van de ziektenkostenverzekeraar. Dit wordt volledig vergoed. Voor een thuisbevalling heb je het pakket zeker nodig. Ga je bevallen in het ziekenhuis, dan ook zitten er zeker kraammaterialen in die je tijdens de kraamweek kunt gebruiken.

natalis kraampakket
Natalis kraampakket

Deze spullen zaten er in mijn kraampakket:

 • Luiertape
 • 10 stuks handschoenen
 • 1 matrasbeschermer
 • 1 Navelstrengklem
 • Handgel
 • Vloeibare handzeep
 • Alcohol ketonaat 70%
 • 10x Wondkompres  (10 x 10 cm)
 • 16x Wondkompres (8,5 x 5 cm)
 • Verbandwatten
 • 2 verpakkingen Kraamverband
 • 1 verpakking Inleggers
 • 1 Onderlegger 60 x 90
 • 10 Onderleggers 60 x 60
 • 2 Netbroekjes

Kraampakket zelf aanschaffen

Wordt het kraampakket niet gratis verstrekt door jouw zorgverzekeraar? Dan zou je het pakket ook zelf aan kunnen schaffen.

Spullen over uit het kraampakket?

Het kan gebeuren dat je onverwachts in het ziekenhuis bevalt en daardoor bepaalde dingen uit het kraampakket niet hebt gebruikt of dat je allemaal ongebruikte kraammaterialen overhoudt. Maar wat doe je dan met al die spullen? Het is namelijk zonde om deze materialen weg te gooien. Gelukkig bestaat er een stichting die al deze ongebruikte kraammaterialen verzameld. Daarnaast zorg deze stichting dat al deze verzamelde materialen op de plek komt waar iemand anders er nog wat aan heeft.

Stichting Baby hope: Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken.

Heb jij ook nog ongebruikte kraammaterialen over die je zou kunnen doneren? De verschillende inzamelpunten van de stichting zijn door heel Nederland te vinden. Kijk op de website van Stichting Baby hope voor meer informatie.

Geef een reactie