Het Mama café ontmoetingsplek voor ouders en kinderen

Mama café: op steeds meer plekken in Nederland

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan er mama cafés. Hier in Friesland worden deze mama cafés een ‘Heit en Mem’ café genoemd. Ook hier in het dorp is nu bijna 3 jaar gelden het Heit en Mem café Achtkarspelen begonnen. Vrijwel meteen na deze start ben ik daar als vrijwilliger begonnen. Nog steeds doe ik dit met veel plezier. Mijn taak is o.a. het bijhouden van de facebookpagina.

Wat is een Mama café

Een Mama café is een ontmoetingsplek voor ouders en kinderen. Bij de meeste mama cafés ligt de doelgroep van de kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Dit kan per café verschillen. Het doel is om als ouder op een laagdrempelige manier in contact te komen met andere ouders. Meestal vind de bijeenkomst 1 x per maand plaats. Dit is vaak op een vaste dag, locatie en tijdstip. Tijdens zo’n bijeenkomst is er gelegenheid om met andere ouders te praten terwijl de kinderen met elkaar kunnen spelen. Meestal wordt er ook een thema behandeld. Regelmatig komt er een gastspreker langs. Dit kan over van alles gaan. Voorbeelden zijn: EHBO, de diëtiste die wat komt vertellen over voeding, de tandarts die uitleg geeft over het kindergebit, lactatiekundige, zindelijkheid, enz.

Het mama café draait op vrijwilligers. Veelal wordt dit opgezet door moeders of organisaties die met kinderen werken. Soms met behulp van de gemeente en sponsoren.

Mama café texel: 

Het mama café Texel is opgezet door mij sinds dit jaar. 17 januari 2017 was de opening en deze werd groot gevierd waarbij ook andere geïnteresseerden langs konden komen. Zo ook de sponsors. Het mama café heeft heel veel media aandacht gehad op Texel en is echt een fris nieuw initiatief voor (aanstaande) ouders. Op veel plekken in Nederland is het mama café een begrip. En daarom heb ik ook voor deze naam gekozen op Texel. Omdat ik hoop dat dit dan een herkenning is. Maar naast de naam mama café zijn ook (alleenstaande) vaders welkom.

Elke maand heeft zijn eigen thema en er komt een gastspreker vertellen over hun werk. Zo was er in januari een diëtiste die vertelde over de eerste hapjes tot het met de pot mee eten. In februari was er een bedrijf wat ehbo cursussen geeft. Ze hebben een korte presentatie gegeven over hun werk en er was gelegenheid om je in te schrijven voor de cursus. De komende maanden komt de Texelse bibliotheek, Texelse bedrijven uit de schoonheidsbranche en een fotograaf langs. Maar ook een fysiotherapeut en oefentherapeut. Om vragen te beantwoorden en te vertellen over dingen waar behoefte aan is.

Mama café s in Nederland

Door heel Nederland zitten Mama cafés.  Op steeds meer plaatsen komen er nieuwe bij. Hieronder een kleine opsomming. Kijk voor meer informatie, of voor een mamacafé bij jou in de buurt, op het internet.

-Heit en Mem café Achtkarspelen:

Bijeenkomsten zijn elke laatste vrijdag van de maand. In de bibliotheek van Surhuisterveen. Inloop is vanaf 9.30. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van het Heit en Mem café Achtkarspelen.

-Mama café Texel

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van het mama Café Texel.

-Mama café en meer Utrecht

mamacafe

Bijeenkomsten elke 1e en 3e dinsdag van de maand vanaf 10 u in de Yoghurt Barn. Kijk voor meer informatie op de website of op de facebookpagina van mamacafé en meer.

-Mama café goeree overflakkee:

 mamacafe

Bijeenkomsten op de eerste woensdag van de maand. Kijk voor meer informatie op mamacafé goeree overflakkee.

Geef een reactie