Wereldlichtjesdag is de dag van het overleden kind. Sinds 1997 is er ieder jaar op de 2-de zondag van de maand december wereldlichtjesdag. Dit jaar is het op 12 december 2021. Tijdens Wereldlichtjesdag worden alle overleden kinderen ter wereld herdacht door om 19.00 een kaarsje aan te steken. Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder maar kunt meemaken.
Het is ook mijn angst. Van dichtbij heb ik dit helaas meegemaakt. Een hele goeie vriendin van mij is haar dochtertje verloren. Yrsa is slechts 10 jaar geworden. Haar overlijden heeft mij ook veranderd. Niet alleen als moeder maar ook persoon. Sinds 21 mei 2014 zal het leven nooit weer hetzelfde zijn. Niet voor mij en helemaal niet voor haar ouders. Zij zijn hun dochter verloren, hoe moet je dan weer verder?
Je kind verliezen
Leven na de dood van je kind, het lijkt een onmogelijke opgave waarvan je hoopt dat het jou als ouder nooit zal overkomen. Je kind verliezen is de nachtmerrie van elke ouder. Hoe ga je om met zo’n groot verlies? Hoe ga je verder met je leven als je je kind hebt verloren?
Op 17 november 2021 verscheen het boek: ‘Wij zijn niet voorbij’. Een boek over rouw en verlies, verschillende ouders vertellen hun verhaal. Hun nachtmerrie werd werkelijkheid: ze verloren hun kind.
Je kind verliezen: Wij zijn nooit voorbij
In het boek Wij zijn nooit voorbij staan zeven verhalen van ouders voor wie deze nachtmerrie werkelijkheid werd. De moedige Claudia & Daniel, Danique & Sjoerd, Marieke & Ronald, Mariska & Jeroen, Sabine en Jeroen, Femke & Raymond en Martine en Frans nemen je mee in de emotionele achtbaan waarin ze plotseling terechtkwamen. Ze laten zien hoe het verlies van hun kinderen hun leven voor altijd heeft veranderd.
Schrijven over Ize, Kester, Livvia, Kyan, Giulia, Dide en Daaf confronteerde de ouders met ondraaglijke pijn. Maar het gaf ze ook kracht. Het schrijfproces zorgde voor structuur en besef van wat hen was overkomen. Door hun verhaal op te schrijven, na te lezen en herschrijven lukte het de ouders om hun emoties van onmacht, verdriet en boosheid te uiten en verwerken. En belangrijker nog: de levens van hun lieve, stoere, wijze en knappe kinderen zijn vereeuwigd in een boek. Nu zijn zij gelukkig nooit voorbij!
Wij zijn nooit voorbij, zo vol liefde geschreven, geeft de overleden kinderen een stem, een gezicht, een plek in de wereld, een geschiedenis en een toekomst. Ze worden niet losgelaten, niet vergeten. Hun verhalen helpen ook andere vaders, moeders, oma’s en opa’s die door dezelfde nachtmerrie heen moeten gaan.
Rouwtherapeuten Leoniek van Maarsel, Carine Kappeyne van de Coppello en Manu Keirse delen in dit boek hun inzichten over het rouwproces van ouders die een kind zijn verloren. Ze geven waardevolle tips over hoe je als betrokkene tot steun kan zijn. Dat maakt Wij zijn nooit voorbij ook een onmisbaar naslagwerk voor (huis)artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, vrienden, collega’s, kenissen en uitvaartbegeleiders.
MIRJAM LOUWEN-VAN BEKKUM
In 2018 verloor Mirjam Louwen- van Bekkum (38) haar zoontje Florian.
Mirjam Louwen – Van Bekkum
Ze schreef er een boek over ‘Florian is niet voorbij’. Schrijven gaf structuur in wat haar was overkomen. Maar belangrijker nog, door het boek zal haar zoontje nooit meer vergeten worden. Dit gunt ze elke ouder die een kind verliest.
Daarom richtte ze een jaar geleden Stichting Nooit voorbij op. Hier worden ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind geholpen bij de verwerking van hun verlies. Onder meer door het schrijven van hun verhaal als blijvende herinnering. Want een kind dat overleden is, is nooit voorbij.
De moeders van de overleden Giulia, Kester, Ize, Dide, Daaf, Florian en Kyan.
Bastiaan Ragas schrijft lied voor ouders met overleden kind
Op speciaal verzoek van Stichting Nooit Voorbij heeft zanger Bastiaan Ragas een lied geschreven en gecomponeerd. Het is een song die troost moet bieden aan ouders die hun kind zijn verloren. Het lied ‘Nooit Voorbij’ verschijnt ter gelegenheid van Wereldlichtjesdag op 12 december.
Wereldlichtjesdag
Op Wereldlichtjesdag, zondag 12 december, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet. De single Nooit Voorbij van Bastiaan Ragas is vanaf 9 december te beluisteren op Spotify.
Ter gelegenheid van Wereldlichtjesdag verschijnt ook het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’. Hierin staan verhalen, vol liefde geschreven, van 8 ouders die hun kind verloren. “Het boek geeft de overleden kinderen een stem, een gezicht, bestaansrecht, een plek in de wereld”, zegt Mirjam. “Ze worden niet losgelaten, nooit vergeten. Hun verhalen helpen ook andere vaders, moeders, oma’s en opa’s die door dezelfde nachtmerrie heen moeten gaan.”
Stichting nooit voorbij
Elk jaar sterven er in ons land ruim 1000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Bastiaan Ragas schreef het lied op verzoek van Mirjam Louwen-van Bekkum van Stichting Nooit Voorbij. Zij verloor in 2018 haar zoontje Florian.
“Het is een lied over troost en de onmetelijke liefde die een vader en moeder voelen voor hun kind”, aldus Bastiaan Ragas. “Ik heb geprobeerd met deze woorden en muziek hen ergens, al is het maar heel klein, te ondersteunen in het dragen van dit immense verdriet.”
Ergste nachtmerrie: Je kind verliezen
Met Stichting Nooit Voorbij helpt Mirjam andere ouders die hun kind zijn verloren. Onder meer door het schrijven van hun verhaal als blijvende herinnering aan hun overleden kind. “Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie”, weet ze. “Schrijven over Florian heeft mij verder geholpen met de verwerking. Het confronteerde me met veel pijn maar het gaf ook kracht. Dat gun ik mijn lotgenoten ook.”
Stichting Nooit Voorbij helpt ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind bij de verwerking van hun verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning, ontroerende herinneringsproducten die zijn ontworpen door ouders en het uitgeven van boeken met verhalen van ouders, broertjes of zusjes als blijvende herinnering. Mirjam: “Want een overleden kind blijft altijd bij je, gaat nooit voorbij”
Rouw en verlies
Meer lezen over rouw en verlies: