Juni is altijd een maand waarin de meeste kittens worden geboren. Het warme weer zorgt voor meer krolse katten. Dat betekent ook meer kittens die worden geboren. Met in deze maand zelfs een piek in het geboorteaantal. Een kitten aanschaffen en opvoeden kan heel erg leuk lijken. Maar er komt heel wat kijken bij de groei, zorg en opvoeding. Veel baasjes zijn zich daar niet altijd van bewust en onderschatten het zelfs.
Kitten opvoeden
Sinds een aantal maanden hebben wij weer een nieuwe kat. Nadat onze oude kater is doodgegaan, bleef er een gemis. Het werd vervolgens nog een hele zoektocht naar een kat wat bij ons gezin past. Wij kozen bewust voor een katertje die al wat ouder was. Toch zijn er heel veel mensen die gaan voor een kitten.
Kristel de Munnik, dierenarts bij AniCura Ermelo: “Een kat lijkt een heel makkelijk dier om voor te zorgen. In de praktijk zien we dat baasjes daar toch regelmatig kennis voor missen.” De meeste Nederlanders die hun leven verrijken met een kitten zijn daar tevreden over. 76% valt niets tegen, zo blijkt uit onderzoek*. Wat soms wel tegenvalt, is het omgaan met de gezondheid van de kitten/kat, het verharen en niet meer zomaar op vakantie kunnen, omdat je nu eenmaal opvang moet regelen.
Vooral de eerste zes weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kitten. Dan beginnen ze zich verder te ontplooien. Vanaf de zesde week ontwikkelt de kat veel persoonlijkheid en gaat ‘op avontuur’ en vertoont meer spelgedrag. Interactie met mensen wordt dan belangrijker. Katten zijn daarnaast gewoontedieren. Ze houden niet van stress.
Wat de juiste zorg is voor kittens in de eerste weken en daarna is niet altijd bekend bij baasjes. Zo worden kittens vaak op te jonge leeftijd van hun moeder en nestgenoten gescheiden. Dat leidt soms tot levenslange gedragsproblemen. “Pas met dertien weken zijn ze klaar om naar een nieuw baasje te gaan”, zegt De Munnik.
Kat te weinig bij de dierenarts
Katten komen aanzienlijk minder bij de dierenarts dan honden. 22% van de kattenbaasjes ging in 2021 helemaal niet naar de dierenarts en slechts 31% ging maar één keer. Honden hebben meer geluk: 95% kwam in dat jaar minimaal een keer per jaar bij de dierenarts.
De Munnik: “Katten ervaren sneller stress als ze van huis zijn. Bovendien zijn katten meesters in het verbergen van hun ziekte en hun pijn, zelfs voor hun eigen baasjes. Daarom is het zo belangrijk ook met de kat regelmatig de dierenarts te bezoeken voor een gezondheidscheck en de benodigde vaccinaties.
Pijn kan dan vroegtijdig worden ontdekt of worden voorkomen. We hebben ook speciale kittenconsults. Zo kan de kat van jongs af aan wennen aan de spreekkamer. Tijdens zo’n consult vertellen we meer over de groei, zorg, voeding en opvoeding van een kitten.”
Kitten opvoeden: Wijzer met je kitten
Om nieuwe kattenbaasjes op weg te helpen aan een fijn leven met hun nieuwe kitten heeft AniCura de Kitten Wijzer gelanceerd: een gids en nieuwsbrief vol met tips en adviezen over kittens. Van zorg tot verzorging en opvoeding.
Over het onderzoek
*Het onderzoek is afgenomen onder 683 huisdiereigenaren in maart 2023 via het Nationale huisdierpanel.
**Dit onderzoek naar het houden van puppy’s en kittens is in 2022 afgenomen onder 1544 huisdiereigenaren via het nationale huisdierenpanel. Hierbij het rapport met alle resultaten.
©foto’s voor dit artikel zijn aangeleverd door AniCura