Leren fermenteren: Fermenteren is lekker, leuk en gezond

Heb je na een vruchtbaar moestuinseizoen allerlei groenten over en weet je niet hoe je dit allemaal kunt bewaren? Heb je al eens aan fermenteren gedacht? Iedereen kan leren fermenteren. Bovendien stimuleren gefermenteerde groenten de gezondheid en zijn vooral heel erg lekker. Zuurkool, augurken, olijven, uien, worteltjes, zowat elke groente leent zich voor fermentatie.

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld groente, fruit, vlees, vis en zuivel langer houdbaar maken. Wist je dat fermenteren een van de oudste manieren is om voedsel te bewaren. Het is nu weer helemaal in. Ook jij kunt het leren om te fermenteren.

Leren fermenteren: wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig om te kunnen starten met fermenteren. Lékué komt nu met een set om zelf eenvoudig gefermenteerde groenten te maken. Dit is erg leuk om hiermee aan de slag te gaan.

leren fermenteren

De set bevat:

  • twee glazen bokalen van 700 ml met deksel,
  • een Lékué ventiel,
  • twee verstelbare persschijven en
  • een pincet om aan te drukken en te serveren.

Snelle recepten om te fermenteren

Het basisrecept voor fermenteren is eenvoudig: leg 500 gram gesneden groente in de fermenteerpot, voeg een kop water gemengd met een eetlepel zout toe, druk het geheel goed aan en sluit de pot.

Pittige rode kool maak je door geroosterde peperkorrels, koriander en venkelzaad toe te voegen aan de fijngesneden rode kool.


>>>Tip: Een online video cursus om te leren fermenteren

Oosterse worteltjes zijn ook heerlijk: voeg gember, peper en citroengras toe aan julienne gesneden worteltjes.

Augurken: snijd kleine komkommers over de lengte in vieren, breng water aan de kook met een eetlepel zout, een scheut azijn en inmaakkruiden als mosterdzaad, korianderbolletjes, peperkorrels, dillezaad en kruidnagel. Laat afkoelen en zet de komkommer onder dit mengsel in de pot.

Het fermentatieproces

Het fermentatieproces verloopt het best op kamertemperatuur. Als je de groente bewaart in zout water worden melkzuurbacteriën actief die zorgen voor de fermentatie. Ze zorgen er ook voor dat andere bacteriën geen kans krijgen waardoor er geen bederf optreedt.

Door toename van de melkzuurbacteriën wordt de groente steeds zuurder. Het zuurtje maakt dat de groenten als bijgerecht heel goed combineren.

Leren fermenteren: handige informatie

De Lékué fermenteerset is verkrijgbaar bij de bij de huishoudspeciaalzaak en via Bol.com. Consumentenadviesprijs € 34,95.

Kijk voor meer informatie op www.livwise.nl.

Wil je zelf aan de slag met het hele fermentatie proces? Dit Fermentatie handboek helpt jou hierbij. Boordevol informatie, tips en recepten om zelf te leren fermenteren.

Geef een reactie