Met een peuter naar logopedie: wat is logopedie en hoe gaat het?

Het is alweer twee jaar geleden dat mijn jongste zoontje zijn eerste epileptische aanval kreeg. Wat was dat schrikken. De periode die daarna volgde was best een zware tijd. Ook omdat we niet wisten wat de oorzaak hiervan was en wat ons nog allemaal te wachten zou staan. Gelukkig is hij nu al anderhalf jaar aanvalsvrij en gaat het heel goed. Alleen zijn spraak blijft wat achter. Sinds kort ga ik daarom met mijn peuter naar logopedie.

Ontwikkeling van een kind

De ontwikkeling van een kind gaat in een razend tempo. Ik verbaas mij er wel eens over dat mijn peuter in korte tijd zoveel nieuwe dingen kan. Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Als dit binnen een bepaalde norm valt, wordt dit als normaal gezien. Wel jammer dat er nog teveel volgens schema’s wordt beoordeeld.

Bij de oudste kinderen heb ik mij hier dan ook nooit zo druk om gemaakt. Ieder had zijn eigen tempo en het kwam allemaal vanzelf. De een die loopt of praat nu eenmaal wat eerder dan de ander. Maar bij de jongste was dit anders. Zo anders dat ik mij daar toch wel regelmatig zorgen over maakte.

Stilstand in de ontwikkeling

Met de leeftijd van nog maar 6 maanden, nadat ons zoontje zijn eerste epileptische aanval had gehad, viel het mij op dat hij niet meer draaide van zijn buik naar zijn rug en andersom. Dit kon hij eerst wel maar ineens leek het of hij een complete stilstand in zijn ontwikkeling had gekregen. Het duurde vervolgens maanden totdat hij weer begon om te rollen.

Ook andere dingen in zijn ontwikkeling bleven achter. Zoals het lopen en de spraakontwikkeling. Telkens vroeg ik mij af wat het verband hiermee was tussen de epilepsie en de medicatie die hij hiervoor kreeg. Niemand had hier het antwoord over, ik dacht hierin mijn eigen.

Gesprek met de neuroloog

Net voor de zomervakantie had ik een telefonische afspraak met de neuroloog. We waren inmiddels gestopt met de medicatie en het ging erg goed met mijn peuter. Alleen zijn spraak- taalontwikkeling bleef achter. Ik wilde wel graag met mijn peuter naar logopedie. De neuroloog stemde hiermee in en we besloten om het dossier bij de neuroloog voor eerst af te sluiten. Dat voelde goed. Geen verder onderzoek meer want op sommige dingen zullen we waarschijnlijk toch nooit het antwoord krijgen. Een nare periode afsluiten en blij zijn met hoe het nu gaat. Mocht het toch blijken dat logopedie niet voldoende op zou leveren, dan zou ik weer contact opnemen voor verder onderzoek.

Wat is logopedie?

Bij logopedie denk je vaak aan hulp voor een kind die problemen heeft met de spraakontwikkeling. Maar logopedie is veel meer dan dat en is zowel bedoeld voor kinderen als volwassenen.

Wat is logopedie?: Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek. Er vindt steeds meer wetenschappelijk onderzoek plaats naar de effecten van logopedie. Logopedie is gespecialiseerde (gezondheids)zorg of paramedische zorg en valt onder de basisverzekering.

Bron: logopedie.nl

Het beroep van een logopedist is dus best uitgebreid.

Mijn peuter naar logopedie

Na de zomervakantie konden we meteen beginnen en ging ik voor het eerst met mijn peuter naar logopedie. De eerste keren was het even wennen voor mijn peuter maar inmiddels vindt hij het helemaal geweldig.

Toen we er de eerste keer waren voor de intake, kreeg ik als opdracht om gedurende de hele week alle woordjes op te schrijven die hij zei. Dat waren er meer dan ik zelf had verwacht. We zijn nu steeds bezig om twee woord zinnen te leren. Qua woorden komen er komen er steeds meer bij, maar de zinnetjes gaat nog niet zo snel.

Wat doen we bij logepedie?

Alles gaat spelenderwijs. Dat is ook het mooie. Voor mijn kind is het echt een leuk uitstapje om naar logopedie toe te gaan. In de kast staat ontzettend veel speelgoed om te ontdekken.

Tijdens het spelen zitten we vaak aan tafel en benoemt en verteld de logopediste alles wat ze doet. Dit met de bedoeling om zo de woordenschat uit te breiden en nieuwe woordjes uit te lokken. Zo langzamerhand leert hij steeds meer woordjes.

Na afloop mag hij altijd een sticker uitzoeken die in zijn schriftje wordt geplakt.

Met een peuter naar logopedie sticker plakken

Vaak krijg ik ook opdrachten mee voor thuis. En zo nu en dan krijgen we een boek mee te leen of leuk speelgoed om thuis lekker mee te spelen.

Tijdens de logopediebehandeling wordt o.a. gebruik gemaakt van de handleiding uit het boek: ‘Praten doe je met z’n tweeën‘ van Jan Pepper en Elaine Weitzman. De nieuwe vertaling van dit boek is gebasseerd op de eerste en tweede uitgave van The Hanen Program, geschreven door Ayala Hanen Manolson. De logopedist die wij bezoeken is een gecertificeerd Hanen-logopedist.

Hoe gaat het nu?

Het gaat heel goed met mijn peuter. We zijn nu 9 keer naar logopedie geweest. Ik zie hem de laatste weken steeds vrijer worden. Niet alleen bij logopedie maar ook bij andere mensen. Voorheen was hij altijd wat angstig als we ergens heen gingen en nu lijkt hij echt los te komen. Ook zijn spraak begint dus op gang te komen. Het zal vast nog een lang traject gaan worden bij de logopedie. Maar dat geeft niets, zolang hij er maar plezier in heeft. Ik ben vooral ontzettend trots om dat kleine mannetje wat hij tot nu toe heeft bereikt.

Boekentip om je peuter voor te bereiden op logopedie

Tot slot nog een erg leuk boekje waarmee je je peuter thuis al voor kunt bereiden op logopedie:

Reacties

Geef een reactie