De hele dag door worden we blootgesteld aan allerlei verschillende prikkels. Wat we horen, voelen, zien, ruiken of proeven. Al deze prikkels komen binnen en worden door onze hersenen verwerkt. Bij neurospeciale kinderen verloopt deze prikkelverwerking heel anders. Als je eenmaal begrijpt hoe dit voor hun werkt, begrijp je ook steeds beter waarom ze reageren zoals ze reageren. In het boek ‘neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden’ van Anneke Groot, wordt in duidelijke taal verteld hoe deze prikkelverwerking nu precies verloopt. Van hieruit kun je dan beter begrijpen hoe dit werkt en wat je kunt doen om negatief gedrag om te buigen in positief gedrag. Dit alles gebeurd aan de hand van de 10 bouwstenen die hierin een leidraad vormen.
Prikkelverwerking bij neurospeciale kinderen
Mijn zoon heeft autisme. Steeds beter leer ik hier mee omgaan en daardoor kan ik hem ook steeds beter begrijpen. Dit komt omdat ik mij constant blijf verdiepen in autisme en zijn gedrag. Waarom reageert hij zoals hij reageert? Hoe komen de prikkels bij hem binnen en hoe verwerkt hij deze prikkels? Door mij in hem te verplaatsen, kan ik dat steeds beter begrijpen. Door veel over dit onderwerp te lezen wordt mij ook steeds meer duidelijk. Het boek neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden gaat hier veel dieper op in.
Over het boek: Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden
Kinderen met ongewenst gedrag worden vaak als kind met een gedragsprobleem gezien. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat het gedrag slechts een uiting is. Leren kijken naar je kind is hierbij erg belangrijk. Mijn zoon hield mij een spiegel voor. Door een andere benadering te kiezen, of door op een andere manier te reageren, krijg ik ook een hele andere reactie terug. Dus door zelf te leren hoe ik reageer, leer ik hoe dit door mijn zoon verwerkt wordt en hoe hij zal gaan reageren. Als je dat weet als ouder kun je ongewenst gedrag enorm beperken. Op deze manier heb je veel meer de regie in hoe het kind reageert.
Dit heeft te maken met je attitude, de innerlijke houding van jezelf. Attitude is alles wat je zegt, wat je doet maar ook wat je niet zegt of doet. Ook wat je voelt je non verbale reactie maar ook je expressie. In het boek komt het onderwerp attitude ook steeds weer terug. Het is een van de belangrijkste bouwstenen in Anneke haar aanpak.
Dit klinkt allemaal erg moeilijk maar in het boek wordt het stap voor stap heel erg duidelijk uitgelegd. Anneke Groot heeft hiervoor een hele heldere aanpak uitgewerkt in wat zij noemt: 10 bouwstenen. Haar uitleg wordt ondersteund door talloze voorbeelden uit de praktijk, aangevuld met praktische observatielijsten om bepaalde gedragingen in kaart te brengen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.
Kijken naar het gedrag achter het gedrag
Om meer inzicht te krijgen in het gedrag van neurospeciale kinderen, is het boek opgebouwd rond het PADEN-model van de stichting Horison. Elk hoofdstuk beschrijft een van deze onderdelen van het model.
Het boek is opgedeeld in 8 interessante hoofdstukken:
- Algemene inleiding
- Prikkelverwerking
- Attitude
- Dyspraxie
- Executieve functies
- De gevolgen op andere ontwikkelingsdomeinen
- Neurospeciale kinderen
- Samenvatting
Neurospeciale kinderen
Anneke spreekt in haar boek over neurospeciale kinderen. Maar wat zijn nu eigenlijk neurospeciale kinderen? ‘Neurospeciale kinderen’ zijn kinderen die op hun eigen manier voelen, reageren, denken, doen en leren en hierbij onze speciale aandacht nodig hebben. Hun prikkelverwerking verloopt heel anders, dit komt omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen
Neurospeciale kinderen leren en reageren anders omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen, zoals bij ASS, AD(H)D, DCD en soms ook bij VB, TOS en dyslexie. Deze oprechte en gevoelige kinderen laten vaak moeilijk te begrijpen gedrag zien en willen het liefst dat de dingen op hun voorwaarden gaan. Een gedragsmatige aanpak werkt vaak niet. Dit boek geeft inzicht in de onderliggende problemen en komt daardoor tot andere, meer passende oplossingen.
Neurospeciale kinderen hebben een aantal opvallende overeenkomsten. Het gaat uitdrukkelijk niet om het gedrag en de diagnostiek, maar om te ontdekken waarom ze op deze manier reageren. Ze hebben moeite om zichzelf te ervaren door hun prikkelverwerking; hun eigen lichaamsbesef. Dat heeft invloed op hun coördinatie (dyspraxie) en executieve functies en het heeft gevolgen voor hun sociale, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.
Het boek geeft stap voor stap meer inzicht in prikkelverwerking, je eigen attitude, dyspraxie en executieve functies, en oplossingen om neuro-speciale kinderen te begeleiden in zorg, onderwijs en opvoeding.
Wie is Anneke Groot?
Anneke Groot is de auteur van dit boek. Ze volgde een HBO opleiding richting het jeugdwelzijnswerk. Ze is trainer van professionals en ouders bij stichting Horison waar ze al 25 jaar werkzaam is. Al jarenlang is Anneke een gewaardeerd deskundige op het gebied van autisme. Zelf heeft ze ook een zoon met autisme.
Ze schreef eerder het boek Houvast. Dit boek gaat over contactgericht spelen en leren met kinderen met autisme.
Op 11 mei (2021) kwam haar tweede boek ‘Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden‘, uit.
Voor wie is dit boek geschikt?
Dit is een belangrijk boek voor iedereen die met deze kinderen en jongeren werkt, zoals jeugd- en gezinsprofessionals, (ortho)pedagogen, (gz)psychologen, fysiotherapeuten, PMT’ers, logopedisten, revalidatie teams, sensorische informatieverwerkingstherapeuten, IB’ers en leerkrachten (speciaal)onderwijs, begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg en natuurlijk ouders.
Boeken over autisme
Ik haal voornamelijk mijn kennis over autisme uit boeken. Ik heb al een mooie lijst boeken kunnen lezen over dit interessante onderwerp. Daardoor zou je kunnen denken dat als er weer een nieuw boek over dit onderwerp verschijnt, of dit dan nog wel iets toevoegt.
Leestips: Boeken over autisme
Mijn antwoord hierop is ja! Elk boek wat ik lees geeft mij weer nieuwe inzichten, tips en handvatten waardoor ik steeds een stukje meer leer. Ook dit boek voegt voor mij weer veel toe. Ik blijf nieuwsgierig naar nieuwe kennis. Ik hoop jij als ouder ook zodat we onze neurospeciale kinderen steeds beter kunnen leren begrijpen en begeleiden.
Meer informatie over het boek
Wil jij ook Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden? Het boek is geschikt voor zowel ouders als zorgprofessionals en is bij veel kinderen in te zetten zoals bij: ASS, AD(H)D en DCD. Dit boek is daarmee een aanrader voor iedereen die verder wil kijken dan alleen het gedrag van een kind.
- Titel: Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden
- ondertitel: Prikkelverwerking, lichaamsgevoel, dyspraxie en executieve functies bij ASS, AD(H)D, DCD
- Auteur: Anneke Groot
- Taal: Nederlands
- Paperback
- 9789085600978
- Druk: 2
- mei 2021
- 208 pagina’s