Slaap kindje slaap: Mijn peuter slaapt nog steeds niet door

Vorig jaar volgde ik de cursus slaapcoaching. Nu Rico weer wat ouder was en ik weer wat meer tijd aan mijzelf kon besteden, leek het mij wel leuk om weer wat bij te gaan leren. Dit deed ik in eerste instantie om de kennis te gebruiken in mijn werk als gewichtsconsulente en deels uit persoonlijke interesse. Dat het thema slaap zo interessant was, had ik niet verwacht. En zoals vaker gebeurt ga je de opgedane kennis als vanzelf op je eigen situatie toepassen. Want hoe is het met mijn slaap gesteld? In dit geval hoe slaap ik zelf eigenlijk? Tijd om mijn eigen slaappatroon eens onder de loep te nemen. Als moeder van een kind van twee jaar, is de spreuk ‘slaap kindje slaap’ op mij van toepassing want mijn peuter slaapt namelijk nog steeds niet door…

Slaap kindje slaap

Slapen, iedereen doet het. De een heeft er meer van nodig dan de ander. Slaap is van levensbelang: we hebben het nodig. Zonder slaap kunnen we namelijk niet leven, dan ga je dood. Je merkt past hoe belangrijk slaap voor je is, als je tekort aan slaap krijgt. De afgelopen jaren was dat voor mij regelmatig het geval.

De combinatie baby en slaap is nu eenmaal niet zo’n goeie match. Zelfs nu mijn peuter inmiddels dus geen baby meer is, slaapt hij nog steeds niet altijd door. De nachten dat hij doorslaapt, komen wel steeds vaker voor gelukkig.

Moeders en slaap

Een van de onderwerpen die behoorlijk leeft onder moeders, is slaap. Hoevaak hoor je wel niet de vraag: “slaapt jouw baby al door?” Jij zult waarschijnlijk deze vraag ook weleens hebben gekregen. Om vervolgens allerlei verhalen te horen over baby’s die supersnel doorsliepen. Of van: “Ooh mijn kind sliep al door met … weken”. Als jouw kindje nog niet doorslaapt en je in je omgeving alsmaar hoort over hoe gauw andere babys doorsliepen, kun je je daar best onzeker onder voelen.

Het lijkt dan ook dat alle baby’s perfecte slapers zijn, behalve die van jou… En dat jouw kind een uitzondering is omdat het nog niet doorslaapt. Niks is minder waar. Integendeel, jij bent echt niet de enige. Heel veel ouders zitten in deze fase. Er wordt alleen minder vaak over gesproken.

Lees ook: baby slaapgeheimen – oplossingen voor vermoeide ouders

Maar echt het is helemaal niet raar. De eerste jaren zijn voor de meeste ouders het zwaarst. In de praktijk zijn het toch vaak de vrouwen die het met minder slaap moeten doen na het krijgen van een kind. Helemaal als je ook nog borstvoeding geeft, dan moet je het zelf doen en is er niemand die de nachtvoedingen ‘even’ van je over kan nemen. Al met al zijn het heel wat uren slaap die je inlevert als je een kind krijgt.

Wist je dit over borstvoeding en slaap?

borstvoeding en slaapProlactine is het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van moedermelk. Het zuigen aan de borst stimuleert de aanmaak van prolactine. ’s Nachts is de prolactinespiegel hoger. Deze hogere spiegel zorgt voor een betere kwaliteit van de slaap van moeders. Moeders die borstvoeding geven hebben hierdoor langere periodes van diepe slaap dan moeders die kunstvoeding geven. Normaal gezien begin je na een onderbreking van je nachtrust in een ondiepe slaap om pas na enige tijd weer in een diepe slaap te belanden. Na het geven van een nacht(borst)voeding vervolgen moeders sneller in hun diepe slaap.

De hoge prolactinespiegels beschermen de melkproductie en ze onderdrukken de vruchtbaarheid van de moeder. Hoe meer nachtvoedingen, hoe langer (gemiddeld bekeken) de menstruatie wegblijft. Een langere periode van geen menstruatie heeft de nodige gezondheidsvoordelen voor de moeder:

  • Zo is er minder kans op bloedarmoede.
  • Het zorgt voor een natuurlijke geboortebeperking en
  • een langere (herstel)periode tussen geboortes.
  • Tot slot worden minder menstruaties in verband gebracht met een kleiner risico op baarmoederhalskanker en eierstokkanker.

Het tweede hormoon dat helpt voor moeders is oxytocine. Oxytocine doet allerlei goeds. Zo helpt dit hormoon bijvoorbeeld de moedermelk toeschieten (toeschietreflex) en wordt het ook wel het knuffel- of liefdeshormoon genoemd. Wat oxytocine nog meer doet is zorgen dat je rustig, kalm en slaperig wordt.

Bron: Alien Oelens – Aplus opleidingen

Impact van slaaptekort

Als je nog geen kinderen hebt, is het lastig voor te stellen wat voor impact die nachtvoedingen op je slaap hebben. Ook ik had het destijds iets onderschat en niet verwacht dat het zo tegen zou vallen. Geniet nu nog maar even van je nachtrust zolang het nog kan, is ook zo’n opmerking die er wel eens gezegd wordt tegen iemand die zwanger is. Vaak wordt er dan wat lachterig over gedaan. En eerlijk bij de eerste had ik ook geen flauw idee wat ik mij daarbij voor moest stellen en lachtte ik altijd maar wat mee als iemand dat tegen mij zei.

Helaas krijg je geen gebruiksaanwijzing bij je pasgeboren kind meegeleverd. Dat zou het al stukken makkelijker hebben gemaakt. Alles zul je zelf uit moeten vinden. Het is vooral vertrouwen op je moedergevoel.

Tijdens de zwangerschap wordt je al voorbereid op onderbroken nachten. Maagzuur, kramp in je kuiten, vaak je bed uit moeten om te plassen of om getrappel in je buik net op dat moment dat jij wilt gaan slapen.

Voor het eerst doorslapen

Ik heb echt mijn slaap nodig. Ik keek er dan ook bij elke zwangerschap weer tegenop: de nachtvoedingen. Elke keer vond ik het zwaar en keek ik uit naar de eerste nacht doorslapen. Geen kind is gelijk dus vooraf is het lastig in te schatten hoelang deze nachtvoedingen gaan duren. Ook het nachtritme van je eigen kinderen kan onderling verschillen.

Zo had ik bij mijn eerste zoon echt helemaal niks te klagen. Hij sliep namelijk al met 3.5 weken door. Ondanks dat hij zo snel al doorsliep, was ik moe en viel deze periode mij ook best tegen.

De tweede…

Bij de tweede was ik naïef. Ik ging er bij voorbaat al vanuit dat hij, net als zijn grote broer, ook vast snel zou doorslapen. Maar viel dat even tegen. Helaas, na drie weken was dat niet het geval. En ook niet bij vier weken, het duurde uiteindelijk 4 maanden. En dat was best zwaar. De oudste ging inmiddels naar school. Dus ’s ochtends kon ik het niet even rustig aandoen. ’s Middags even gaan liggen was in theorie een optie maar om dat in de praktijk uit te voeren was lang nog niet zo makkelijk.

Net op het moment dat ik dan ook dacht dat ik dit nooit, maar dan ook nooit, lang meer vol zou houden, sliep hij zomaar ineens de hele nacht door.

De derde…

Bij de derde zwangerschap wist ik dus niet wat ik kon verwachten. Ik ging maar van 4 maanden uit, dan kon het waarschijnlijk alleen maar meevallen. Met 6 weken sliep hij door! En maakte hij echt al hele lange nachten.

Boekentip: slaap kindje slaap

Hij is ook altijd een slaper gebleven net zoals de oudste jongens. Op de dingen na die passen bij de leeftijd, zoals tandjes krijgen, eenkennigheid, angsten edm.  heeft hij verder nooit last gehad van lange slapeloze periodes.

De vierde…

Naja, en toen kwam de vierde. Ook ditmaal keek ik weer erg tegen de korte nachtjes op. Tuurlijk, het is fijn om even die momenten samen met je baby te hebben, maar ik verlangde al weer snel naar een nachtje doorslapen.

’s Nachts een momentje samen kan voor veel moeders gezellig en intiem zijn. Ik was er eerlijk gezegt al snel klaar mee. Overdag had ik veel tijd samen met Rico, maar er was vrijwel geen tijd om heel even bij te slapen. Met kinderen die weer naar school moesten, zat uitslapen er ook niet in.

Ik kon dan ook niet wachten tot hij door zou slapen. Met 10 weken was het dan eindelijk zover! Vol trots schreef ik er toen deze blog over.

doorslapen baby nachtvoedingen

Op dat moment wist ik nog niet dat hij de slechtste slaper van alle vier zou zijn….

Slaap kindje slaap: Mijn peuter slaapt nog steeds niet door

En nu is mijn peuter inmiddels 2 jaar en slaapt nog steeds niet door. Wanneer dit begon, dat weet ik niet meer precies. Toen hij zo’n 10 weken was, sliep hij immers al voor het eerst door en heeft dit ook een tijdje gedaan.

Toen hij 6 maanden oud was kreeg hij zijn eerste epileptische aanval, ergens in die periode begon het volgens mij. Ikzelf sliep in die periode al erg slecht. Ik was bang dat hij in de nacht een aanval zou krijgen en dat ik dat niet zou merken.

Sindsdien wisselden periodes van een aantal nachten doorslapen, zich af met nachten waarbij hij 1 á 2 keer wakker werd. Soms al rond 00.00 maar meestal in de nacht. De nachten die hij wel doorsliep waren voor mij erg heilig en maakten het makkelijk om de onderbroken nachten vol te houden.

Bovendien heb ik het op een gegeven moment gewoon geaccepteerd. Het was nu eenmaal zo. Ik kon wel boos worden, of hem laten huilen maar op lange termijn werkt dat alleen maar averechts.

Tot voor kort sliep hij ’s Middags wel erg goed. Vaak trof ik hem dan zo aan in zijn bedje:

slaap kindje slaap

Slaap kindje slaap…

Wat de reden elke keer is dat hij ’s nachts wakker wordt, dat weet ik niet. Ik had zelf het vermoeden dat de medicatie die hij kreeg tegen de epileptische aanvallen hier ook een grote rol in meespeelde. Afgelopen Februari heb ik de medicatie afgebouwd en inmiddels is hij helemaal van de medicatie af.

Hoe gaat het nu?

Rico is een blije, ondernemende peuter. Sinds we gestopt zijn met de medicatie zie ik grote sprongen in zijn ontwikkeling.

De afgelopen weken komt het steeds vaker voor dat hij geen middagdutje meer wil doen. Ook zie ik grote vooruitgang in het doorslapen. De laatste weken gaat het erg goed. Heel af en toe wordt hij nog wakker in de nacht. De nachten dat hij wel doorslaapt komen steeds vaker voor.

Ik heb er vertrouwen in dat dit patroon doorzet en dat de langste periode van gebroken nachten achter ons ligt.

Hoe is het gesteld met jouw nachtrust?

Geef een reactie