Stilstaan om vooruit te komen: Mijn persoonlijke voortgang van het afgelopen jaar.

Stilstaan om vooruit te komen: want om stilstand te voorkomen moet je regelmatig even stilstaan.

Helemaal waar! Een prachtige zin die mij enorm aanspreekt en mij heeft aangezet tot het schrijven van deze blog. Eigenlijk sta ik aan het eind van elk jaar wel even stil bij het jaar wat achter mij ligt. Zo ook vorig jaar. Waar stond ik op dat moment en wat zou ik graag in het nieuwe jaar willen bereiken en ook belangrijk: was dit haalbaar voor mij? Ik nam mij voor om in 2018 weer nieuwe dingen te willen leren, om te gaan werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Om mijn doel kracht bij te zetten, schreef ik mij destijds ook al meteen in voor een aantal cursussen.

Het jaar is bijna ten einde. Een mooi moment om weer even stil te staan en terug te kijken op mijn persoonlijke voortgang. Of ik mijn streven heb behaald en hoe mijn persoonlijke voortgang dit afgelopen jaar is geweest, dat vertel ik in deze blog.

Stilstaan om vooruit te komen

Mij inschrijven voor een aantal cursussen was 1 ding maar het daadwerkelijk volgen van een cursus, bleek in het begin van 2018 toch iets lastiger te zijn dan ik vooraf gedacht had. Rico, mijn jongste zoon, die toen nog een baby was, heeft epilepsie. Begin van dit jaar was alles nog zo onzeker. Mijn eerste geplande cursus moest ik helaas verzetten omdat Rico net in het weekend voorafgaand aan de cursus, 3 epileptische aanvallen binnen 48 uur kreeg. Ook die maandags waarop ik anders mijn eerste lesdag had gehad. Achteraf maar een geluk dat ik de cursus had kunnen verzetten en op het moment van de epileptische aanval, gewoon thuis bij Rico was.

Voor een andere cursus besloot ik mij daarom maar af te melden. De afstand was mij toch iets te ver, mocht er iets met Rico zijn. Op zo’n moment wilde ik gewoon snel naar huis toe kunnen. De afstand voelde gewoon niet goed, dus de keuze om niet te gaan was snel gemaakt.

Persoonlijke voortgang

Halverwege het jaar ging het goed met Rico. Dit was voor mij het moment om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het afgelopen half jaar was ik bezig met allerlei cursussen om mij te verdiepen op allerlei gebieden. Begeleid ik als gewichtsconsulente nu voornamelijk mensen bij het afvallen door het geven van voedingsadvies, op korte termijn wil ik dit graag uitbreiden meer gericht op leefstijlcoaching. Op deze manier zou ik graag nog meer mensen helpen met voedings- en leefstijlcoaching om lekkerder in hun vel te zitten, af te vallen, gezond te worden en te blijven. Zo volgde ik in Juni de cursus slaapcoaching en ben ik mij momenteel aan het voorbereiden voor het examen van de cursus: stresscoach.

Een puzzel waarbij de stukjes op zijn plek vallen

Als je eenmaal begint met leren, is er geen houden meer aan. Het is net een puzzel waarbij de stukjes steeds meer op hun plaats vallen. Puzzelstukjes Zowel slaap, stress, beweging en ontspanning zijn allerlei gebieden die op een of andere manier ook weer met elkaar in verbinding staan en als de balans is verdwenen, ook kunnen bijdragen aan overgewicht.  Eigenlijk ontbraken de gebieden ‘beweging’ en ‘ontspanning’ nog in mijn cirkel rondom leefstijl. Ontspanning (een cursus massage) staat voor volgend jaar gepland en ‘iets’ met beweging kwam een aantal maanden geleden ineens op mijn pad.

Wandelen

Niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk in beweging zijn is zeer belangrijk. Ikzelf hou van wandelen. Al heel wat jaren wandel ik (meestal) meerdere malen per week. Het is makkelijk te doen. Gezellig samen met een vriendin maar ook veel met mijn jongste zoon in de wandelwagen. Door weer en wind, zon en regen. Ik laat mij wat dat betreft niet zo snel tegenhouden. Elk seizoen heeft ook wel weer iets speciaals. Toch is de lente mijn favoriete jaargetijde. Het is dan ’s avonds langer licht, alles begint te groeien en te bloeien, kortom echt genieten tijdens het wandelen.

Brisk walking

Ik had al een tijdje de gedachte dat ik graag ‘iets’ met wandelen zou willen doen. Dit als uitbreiding op het geven van voedingsadvies. Maar wat en hoe ik dat zou gaan doen, daar had ik nog niet echt een beeld bij. Zoals bij meerdere dingen, was ook dat idee toch wel naar de achtergrond verdwenen. Totdat een aantal maanden geleden er ineens een hele leuke vorm van wandelen op mijn pad kwam: “namelijk een cursus tot Brisk walking trainer”. Ik was gelijk enthousiast: “Dit wilde ik ook!” In korte tijd waren de datums en locatie geregeld en had ik mij daadwerkelijk aangemeld.

Wat is Brisk walking?

Brisk walking is een engels woord voor kwiek, energiek wandelen. Je wandelt in een sneller tempo waarbij je armen ritmisch mee bewegen. Dit wandelen kun je comineren met spierversterkende oefeningen tussendoor of na het Brisk walken. Deze manier van wandelen is laagdrempelig met een zeer lage kans op blessures. Je bouwt vrij snel conditie op.

⇒ Meer lezen over Brisk walking? Ik schreef er dit artikel over: Brisk walking: de vorm van bewegen voor wie wil wandelen met power.

Na twee praktijkdagen te hebben gevolgd, heb ik het certificaat inmiddels behaald. Daarna heb ik meteen een programma, in combinatie met voedingsadvies, opgesteld. Op deze manier kan ik cliënten begeleiden door voedingsadvies te combineren met Brisk walking.

Het moederschap in combinatie met mijn doelen

Moeder zijn, voor mij het mooiste maar ook het zwaarste van wat je kunt zijn. Elke dag geniet ik weer van mijn kinderen en gezin. Hierbij besef me maar al te goed dat dit niet vanzelfsprekend is. Mijn gezin komt absoluut ook op de eerste plaats. Maar…. Om een goede moeder te zijn en vooral ook te blijven, heb ik tijd voor mijzelf nodig. Het afgelopen half jaar vond ik die tijd in het volgen van verschillende cursussen, ontmoeten van nieuwe mensen en het leren en toepassen van al die nieuwe dingen om mij persoonlijk te ontwikkelen. Dit gaf mij zo ontzettend veel positieve energie! Mijn streven is dan ook om hier in 2019 mee door te gaan.

Soms gaan dingen anders

Begin Oktober moest ik voor een operatieve ingreep naar de kaakchirurg. Er is toen een cyste uit mijn onderkaak verwijderd. Omdat de kaakchirurg twijfelde over de cyste, is het weefsel opgestuurd voor onderzoek. Afgelopen maandag kreeg ik de uitslag. Gelukkig was de cyste goedaardig. Wel is het een hardnekkig soort cyste. Dat betekend dat de kans heel groot is dat er weer een nieuwe cyste zal ontstaan. Daarom blijf ik onder controle bij de kaakchirurg. Voor nu is het belangrijk dat het kaakbot goed kan herstellen en moet aangroeien. Iets wat ik van tevoren wat heb onderschat. Al met al moet ik toch minimaal wel rekenen op een half jaar herstel.

Stilstaan om vooruit te komen

Als ik terugkijk op dit afgelopen jaar, ben ik meer dan tevreden. Ik heb mijn persoonlijke streven, van wat ik dit jaar graag wilde bereiken, behaald. Ook is het nu weer het moment om vooruit te kijken en om een planning te maken om deze doelen ook echt te bereiken. Dus stilstaan om vooruit te komen. Wat zou ik graag volgend jaar willen bereiken? Is dit haalbaar? En wat is er voor nodig om deze doelen te realiseren?

Voor nu is het tijd eerst even tijd om rustiger aan te gaan doen. Te luisteren naar mijn lichaam. De Decembermaand neemt al genoeg drukte met zich mee. I.p.v. gehaast de Decembermaand door zien te komen, wil ik nu echt bewust gaan genieten van deze feestmaand.

Sta jij ook weleens stil om vooruit te komen? Wat is hierbij jouw streven voor het nieuwe jaar? 

Geef een reactie