Vitamine B12 tekort tijdens de zwangerschap

Net als je denkt dat je zo’n beetje alles wel gehad hebt, duikt er weer wat nieuws op. Een aantal weken geleden moesten we naar het ziekenhuis voor de groeiecho. Van te voren heb ik toen nog even bloed laten prikken. Dit was om het HB te meten. Omdat ik toch heen ging om te prikken, heb ik gevraagd of ik dan een uitgebreid bloedonderzoek kon krijgen. O.a. ook voor vitamine B12. Ik loop al een tijdje met vage klachten, dus altijd wel eens goed om een extra bloedonderzoek te doen. Tijdens de controle bij de verloskundige kreeg ik dus te horen dat ik een vitamine B12 tekort heb. Vandaar dat ik mij dus zo moe voel. Alle klachten die ik al jaren heb, passen heel goed in het plaatje van een vitamine B12 tekort tijdens de zwangerschap.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (Cobalamine) is een vitamine wat nodig is voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 haal je normaal gesproken uit je voeding. Het zit alleen in de dierlijke producten zoals melk en andere melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Als je vegetariër (mensen die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eten) bent, heb je sneller de kans om te weinig vitamine B12 uit de voeding binnen te krijgen. Veganisten (mensen die helemaal geen dierlijke producten eten) moeten daarom helemaal oppassen om geen B12 tekort te ontwikkelen.

Vitamine B12 tekort tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verbruikt je lichaam ongeveer 50% meer vitamine B12. Als het tekort tijdens de zwangerschap wordt ontdekt is de opname van de B12 vaak al voor de zwangerschap ontstaan. Je lever heeft namelijk een opslag van zo’n 3 a’ 4 jaar. Tijdens de zwangerschap kan de waarde wel iets zakken, maar krijgt de moeder echt een tekort en klachten dan had ze al een opnameprobleem voor dat ze zwanger was.

Zwanger en een vitamine B12 tekort

Een tekort wil niet altijd zeggen dat je te weinig voeding met B12 binnen krijgt. In de meeste gevallen is er een opname stoornis. Dat houdt in dat je wel genoeg producten met B12 eet, maar dat je lichaam het gewoon niet opneemt uit de voeding. Dit kan jaren zo doorgaan en langzaam daalt je B12 waarde. In veel gevallen is het lastig te achterhalen wat de reden is waarom je lichaam het niet meer opneemt. Je zult dan ook levenslang aan de B12 spuiten moeten.

Een vitamine B12-tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot neuraalbuis defecten, hartafwijkingen en groeiachterstand bij het kind.

Bron: Hindrik de Jong

Ik wil graag borstvoeding gaan geven. Ook hierbij is het heel belangrijk dat je geen tekort aan vitamine B12 hebt. Want als je zelf een tekort hebt, kun je de vitamine B12 ook niet doorgeven aan je kindje. Zo bouwt een baby dan ook al meteen een B12 tekort op met kans op allerlei nare klachten. Gelukkig wordt mijn voorraad vitamine B12 op dit moment 2x per week aangevuld door vitamine B12 injecties en kan ik borstvoeding gaan geven.

Lees ook: Mijlpaal! Anderhalf jaar borstvoeding geven

Klachten vitamine B12 tekort

Je kunt jaren rondlopen met vage klachten. De lijst met klachten waar je last van kunt krijgen is enorm uitgebreid. Mijn grootste klacht is toch wel de moeheid. Ik ben ontzettend moe. Eerst dacht ik dat het aan de zwangerschap en het overgeven lag. Maar het vitamine B12 tekort draagt er ook nog eens extra aan bij. Ook heb ik al jaren last van tintelingen in mijn voeten. De laatste maanden kreeg ik dit ook in mijn vingers en onderbenen. Daarnaast heb ik periodes waarin ik extreem last van haaruitval heb.

Kijk voor een uitgebreide lijst van klachten en symptonen eens hier.

Eerst prikken en niet gaan slikken!

Heb jij een vermoeden dat je ook een tekort hebt? Laat je dan eerst prikken. Ga niet zelf aan de slag met vitamines slikken. Als je een opname probleem hebt, verdoezel je de uitslag door het slikken van hooggedoseerde vitamine B12 tabletten. De B12 waarde in het bloed gaat hierdoor omhoog. De echte waarde wordt dan niet aangetoond mocht je uiteindelijk gaan bloedprikken.

Het lijkt dan of je geen tekort hebt, terwijl dat wel degelijk zo kan zijn. Dus de diagnose wordt dan gemist. Hierdoor kun je maanden of misschien wel jaren rondlopen met vage klachten. Ik heb deze fout 3 jaar geleden ook gemaakt. Daarom: eerst prikken!

Meer lezen over een vitamine B12 tekort

Heb je zelf een vitamine B12 tekort? Lees je dan goed in! Wees voorbereid als je naar de huisarts gaat voor het gesprek over jouw behandeling.

Lees ook: Gemiste diagnose: Vitamine B12 tekort bij een kind

Door meer te lezen over wat vitamine b12 tekort is en wat de gevolgen zijn als je dit niet goed of tijdig behandelt, kun je goed voor jezelf opkomen tijdens zo’n gesprek zodat jij ook kunt starten met vitamine b12 injecties.


Boekentip: Is het misschien vitamine B12 tekort? Het boek van Sally Pacholok:

B12 tekort tijdens de zwangerschap

Is het misschien vitamine B12-tekort?

Een tekort aan vitamine B12 kan wel eens de oorzaak zijn van veel ziektebeelden en chronische klachten. Op die mogelijkheid wijzen Sally Pacholok en Jeffrey Stuart in dit boek.


Ook op internet is veel informatie te vinden over vitamine B12 tekort tijdens de zwangerschap. Een zeer betrouwbare website boordevol informatie over een vitamine B12 tekort is de website van Hindrik de Jong.

Tip: Het nieuwe ebook van Hindrik de Jong:

Dit ebook is gratis te downloaden en een must voor iedereen die meer wil weten over een B12 tekort.

Klik op de afbeelding om het ebook te downloaden.

Je kunt het gratis Ebook van Henk de Jong hier downloaden.

Meer lezen over een B12 tekort

Reacties

  1. […] bloeduitslag. Ook had ik Rico laten prikken op vitamine b12. Tijdens de zwangerschap is bij mij vitamine b12 tekort ontdekt. Dit kan neurologische klachten geven bij een baby. Dus om dit uit te sluiten vond ik het […]

Geef een reactie