Joy of Matcha: De gemalen groene thee uit Japan + kortingscode

Heb jij weleens van Matcha gehoord? Dit populaire en knalgroene poedertje uit Japan schijnt erg gezond te zijn. Ik was er erg nieuwsgierig naar. Net voor mijn vakantie ontving ik een erg leuk starterspakketje van Joy of Matcha om deze thee eens te testen. Hoog tijd om mij eens in de wereld van Matcha te verdiepen en uiteraard te proeven. Want wat is Matcha thee nu precies? Wat kun je ermee en ook erg belangrijk: hoe smaakt het?

Wat is thee?

Thee, vrijwel iedereen kent het wel. Er zijn zo ontzettend veel smaken en varianten, dat er voor elk wel een favoriete smaak tussen zit. Je giet gekookt water over een mengseltje met theebladeren (of je gebruikt een theezakje), laat het even trekken en je hebt thee. Tegenwoordig wordt overal wel thee van gemaakt. Kruidenthee, zoals munt bijvoorbeeld of stukjes gedroogd fruit. Toch is de benaming ‘thee’ niet altijd juist. Eigenlijk mag je pas iets thee noemen, als er theebladeren in zijn verwerkt. In thee zit ook theïne, dit is het cafeïne van de thee.

Dus in de basis van thee zitten altijd theebladeren verwerkt.

Alle thee is afkomstig van de Camellia Sinensis. Dit is de officiële naam van de theestruik of theeplant. De theebladeren worden op verschillende manieren geplukt en daarna verwerkt. Dit proef je terug in de smaak. Het productieproces van deze theebladeren bepaalt tot welke soort de thee behoort. De verschillende verwerkinsprocessen van de theebladeren en de smaak die dit aan de thee geeft, kun je namelijk onderverdelen in 6 verschillende soorten thee:

 • Zwarte thee
 • Groene thee
 • Witte thee
 • Gele thee
 • Oolong
 • Pu Ehr

Er zijn dus in totaal 6 verschillende soorten thee. Matcha thee valt onder de groene theesoort.

Wat is Matcha?

Matcha is een Japanse groene poederthee. Zo is de betekenis van Matcha letterlijk: ‘poedervormige thee’. Bij gewone thee laat je de verschillende theebladeren trekken in heet water. Dit kan o.a. met een theezeefje, met een theezakje of in een speciale theebeker. Als de thee lang genoeg getrokken heeft, worden daarna de bladeren zelf weggegooid. Wat overblijft is dan de thee.

Bij Matcha thee is dit allemaal iets anders. Want bij Matcha wordt het hele blad verwerkt en drink je als het ware dus het hele blad. De groene theebladeren zijn namelijk tot een hele fijne, groene poeder vermalen. Dit vermalen groene poeder kan vervolgens worden opgelost in warm water of melk.

wat is groene matcha thee

De theeplanten die gebruikt worden voor matcha zijn een aantal weken voor het oogsten in de schaduw geplaatst. Om af te dekken worden meestal matten of zeilen gebruikt. Hierdoor produceert deze theeplant meer L-Theanine en cafeïne. De combinatie van deze beide stoffen schijnen verantwoordelijk zijn voor het rustgevende gevoel dat de vele drinkers van matcha hierdoor ervaren.

Matcha is over het algemeen wat duurder dan andere theesoorten. Wel zijn er verschillende factoren die invloed op de kwaliteit van de thee hebben. De uiteindelijke prijs van de thee hangt dan ook van de kwaliteit af.

Hoe maak je een kop Matcha thee?

Ik ontving een leuk starterspakketje van Joy of Matcha. Dit is de webshop waar je alles kunt vinden op het gebied van deze populaire groene Matcha thee.

starterset joy of matcha thee

Voor een kopje groene Matcha thee heb je het volgende nodig om te maken:

 • Matcha poeder
 • Heet water wat verwarmd is tot minder dan het kookpunt (80 graden).
 • een bamboeborstel
 • eventueel een matcha maatlepel

Bereidingswijze voor een kop lekkere groene Matcha thee:

Schep een theelepel Matcha poeder in een kommetje. Giet hier een klein beetje warm water over wat verwarmd is tot minder dan het kookpunt. Dus water van ongeveer 80 graden. Gebruik een bamboeborstel om de Matcha goed te mengen. Voeg daarna de rest van het hete water toe en klop dit vervolgens op met een bamboeborstel om de poeder goed te mengen. Als het poeder volledig is opgelost in het water, en er schuim ontstaat, dan is je kopje thee klaar.

Kijk ook onderstaand filmpje over hoe je de lekkerste Matcha thee maakt:

Gezondheidsvoordelen van Matcha

Matcha is niet alleen te drinken als een thee maar is ook bekent als superfood. Naast het leveren van kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen, is Matcha rijk aan anti-oxidanten die polyfenolen genoemd worden. Zo bevat een kopje Matcha maar liefst 10 keer meer antioxidanten dan een kopje normale groene thee.

Zo hebben deze antioxidanten allerlei positieve effecten. Antioxidanten:

 • gaan onder andere veroudering tegen,
 • zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft,
 • verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
 • hebben een cholesterolverlagende werking.

Het drinken van deze groene matcha thee heeft hierdoor verschillende gezondheidseffecten. Dit doet Matcha oa voor je lichaam:

 • Is rijk aan vezels, chlorophyl en vitamines
 • Is een bron van vitamine C, selenium, chromium, zink en magnesium
 • Je mentale helderheid te vergroten,
 • Verbetert je concentratie en humeur
 • Ouderdomseffecten tegen te gaan
 • De vetverbranding te verbeteren.
 • Zit boordevol antioxidanten waaronder de krachtige EGCg
 • Geeft je een enorme energie boost, tot wel 5u lang

Bron: Joy of matcha. Lees hier meer over de gezondheidseffecten van matcha.

Het groene poeder kun je eigenlijk overal wel in verwerken. Bijv. In Smoothies, milkshakes, bij het bakken van koekjes enz. Ook bij voeding kent matcha verschillende toepassingen. Zo wordt het wel gebruikt als topping bij ijscrème, bij chocolade, snoep en desserts.

Onlangs plaatste ik een artikel over hoe je zelf ijsjes kunt maken. Wist je dat je ook ijsjes kunt maken van Matcha? Lees hiervoor het artikel en voeg een theelepel matcha toe aan je verse fruit en yoghurt. Even in de blender en je kunt je ijsvormpje vullen.

Cafeïne in Matcha thee

Omdat je bij het drinken van een kopje Matcha thee de hele bladeren binnenkrijgt, krijg je ongeveer drie keer zoveel cafeïne binnen dan van het drinken van een gewoon kopje groene thee.

Ter vergelijking met koffie: een kopje groene matcha thee bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit.

Doordat de cafeïne geleidelijker wordt afgegeven heeft het een langduriger en prettiger effect. Je ervaart na het drinken van een kop matcha thee extra energie, een groter concentratievermogen en tegelijkertijd wordt je kalmer.  Dit komt door de stof l-theanine die ontspanning zonder slaperigheid schijnt te veroorzaken.

Let op: Cafeïne kan wel invloed hebben op je slaappatroon. Je kunt hierdoor meer moeite hebben met het in slaap vallen. Daarom raad ik aan om ’s avonds geen koffie of thee te drinken.

Lood in Matcha

Ben je zwanger of geef je volledig borstvoeding, pas dan op met het drinken van matcha thee. Voordat ik dit artikel schreef, heb ik mij eerst goed verdiept in Matcha. Hierbij kwam ik herhaaldelijk tegen dat er lood in deze thee schijnt te zitten.

Vooral de theebladeren die in China zijn geteeld bevatten lood. Dit lood is door de plant opgenomen vanuit de grond waar deze groeit. Bij Matcha krijg je automatisch meer lood binnen dan bij gewone thee omdat het gehele blad is gebruikt.

Toch is dit niet meteen een reden om ongerust over te worden. ConsumberLab.com is een bedrijf gevestigd in Amerika en dit bedrijf heeft verschillende soorten Matchapoeders getest. De matchapoeders die getest zijn hadden een zeer laag loodgehalte en geen enkel product overschreed de limieten voor cadmium of arseen. Meer over deze onderzoeken kun je lezen op de site van Consumberlab.com.

Kies dan ook altijd voor een goede kwaliteit matchapoeder wat afkomstig is uit Japan. De matchapoeder van Joy of Matcha komt van een select groepje elite boeren uit Japan. Matcha uit andere landen is niet volgens de traditionele methodes geteeld en van mindere kwaliteit.

Mijn oordeel over matcha

Ik had deze thee nog nooit gedronken. Groene thee vind ik erg lekker, dus ik was erg benieuwd naar deze Matcha thee en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Dit kwam mede door de groene kleur. Een beetje onwennig nam ik dan ook mijn eerste slok.

Gelukkig is de thee erg lekker en proeft deze net wat sterker dan de ‘gewone’ groene thee. Ik hou er wel van. Inmiddels drink ik elke ochtend een kopje groene Matcha thee. Over de gezondheidsvoordelen kan ik nog niks zeggen. Daarvoor drink ik het te kort. Als je van thee houdt, dan is het echt een aanrader om deze thee ook eens te proberen.

Zelf Matcha proberen?

Wil je zelf ervaren of matcha thee wat voor jou is? Bestel je matcha thee dan bij Joy of Matcha. Bovendien ontvang je ook nog eens 15% korting op jouw bestelling. Gebruik hiervoor de kortingscode: LIJNFIJN15

Disclaimer. Dit artikel betreft een samenwerking met Joy of Matcha. Dit heeft mijn mening over de thee niet beïnvloed tijdens het schrijven van dit artikel.

Geef een reactie