Water drinken gezondste keuze

Project: water drinken gezondste keuze is van start

Onze gemeente is een nieuw project begonnen: Water drinken de gezondste keuze. De start van dit project was vorige week op het consultatiebureau. En het leuke is, Rico was de eerste baby die de speciale beker kreeg uitgereikt.

Naar het consultatiebureau

Rico is inmiddels alweer 9 maanden. Tijd voor de 9 maanden check op het consultatiebureau. Het laatste bezoekje was drie maanden geleden. Destijds was ook deze afspraak gemaakt. Ergens in November werd ik gevraagd of ik het ook leuk zou vinden om aan de start van dit project mee te doen. Natuurlijk wilde ik dat.

We hadden eerst een afspraak bij de arts van het consultatiebureau. Terwijl we zaten te wachten, stapten de fotograaf en de wethouder al binnen. Toch eerst maar even naar de arts. Ik had Rico namelijk al uitgekleed. Hij was net gewogen en gemeten. Bij de arts werd Rico nagekeken en weer goedgekeurd. Ook kon ik even mijn verhaal kwijt en de zorgen die ik toch wel heb vanwege de epileptische aanvallen.

Persmoment

Na de controle heb ik Rico weer aangekleed en toen was het dan toch echt tijd voor het persmoment. Rico vond het allemaal maar wat interessant. Hij kreeg twee bekertjes, een boekje en een flyer over het project. Op dat moment wist ik nog niet dat er zoveel aandacht aan zou worden besteed. Ik dacht dat het stukje alleen in de plaatselijke krant zou komen. Diezelfde middag werd ik al verschillende malen getagd op facebook. Daar was het al geplaatst. Deze week stond het artikel in de plaatselijke krant.

water drinken project gemeente achtkarspelen krant

Wat houdt het project in?

De komende vier jaar krijgen alle kindjes, vanaf 9 maanden, bij het consultatiebureau in onze gemeente een oefenbekertje, boekje en flyer. Dit hoort bij het project water drinken de gezondste keuze. Met als doel de ouders te stimuleren om hun kindje water te laten drinken uit de speciale oefenbeker. Water is namelijk altijd nog de gezondste keuze. Bovendien is het leren drinken uit een gewone beker goed voor de ontwikkeling van de mondspieren van je baby en voor de spraakontwikkeling.

water drinken

Waarom water drinken?

Ik ben VOOR water drinken. Steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Kinderen die tijdens hun kinderjaren overgewicht ontwikkelen, zullen op volwassen leeftijd veel meer moeite moeten doen om af te vallen en daarna op gewicht te blijven. Dit heeft te maken met de vetcellen. De hoeveelheid vet in de cellen neemt bij het afvallen namelijk wel af, maar het aantal vetcellen neemt niet af. Als gewichtsconsulente zie ik wat overgewicht met iemand doet. Naast dat het hebben van overgewicht veel meer risico’s op welvaartsziektes met zich meebrengt, is het ook lichamelijk en psychisch belastend. Door het veranderen en aanpassen van simpele, vaak kleine dingen in je leefstijl, kun je al resultaten behalen. Water drinken is zo’n aanpassing. Ook om overgewicht te voorkomen kun je je kindje beter water laten drinken dan andere soorten drinken. Ook is dit beter voor het gebit.

Pakjes drinken het vloeibaar snoep.

Diksap en andere soorten vruchtensappen

Ook diksap en (verse)vruchtensappen bevatten veel suiker. Veel mensen denken doordat het sap van fruit is, dat het dan verantwoord is. Helaas, suiker is suiker.

Tips om meer water te drinken

Krijgt jouw kindje dagelijks meerdere pakjes drinken? Je kunt dit afbouwen. Hoe? Je kunt namelijk een pakje drinken aanlengen met water. Om langzaam de smaak af te bouwen kun je steeds meer water toevoegen en steeds minder fruit- of vruchtensap. Tot op een gegeven moment de verhouding water het grootst is en je maar een (klein) scheutje fruit- of vruchtensap toevoegt voor de smaak. Ook kun je een kan vullen met 1 liter water en daar 1 pakje drinken aan toe voegen.

Stukjes en schijfjes fruit aan water toevoegen geeft ook net weer even een andere smaak. Vul een kan met 1 liter water en voeg hier schijfjes citroen, sinaasappel en andere stukjes fruit aan toe. Laat het zo een nachtje in de koelkast staan.

Verse munt is ook erg geschikt om een lekkere smaak aan water te geven. Je kunt er thee van maken maar het kan ook zeker koud gedronken worden.

Drinkt jouw kindje al water?

Geef een reactie