Zakgeld: Je kind leren omgaan met geld

Leren omgaan met geld

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: Je kind leren omgaan met geld. Voor elke leeftijd is er een passende wijze om dit te leren. Als ze wat ouder worden, kun je gaan beginnen met zakgeld geven.

Wanneer beginnen met zakgeld?

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Bron: Nibud

De puber

Pubers komen eigenlijk altijd geld tekort. Tenminste die van mij wel. Sinds mijn oudste zoon (nu 15 jaar) de basisschool verliet, heeft hij een lopende rekening met bijbehorende pinpas gekregen. Elke maand stort ik hierop zijn zakgeld en eens in het kwartaal krijgt hij hier ook het kleedgeld op gestort. Voorheen kocht ik altijd zijn kleding. Maar ineens als ze op het voorgezet onderwijs komen, veranderd de kledingkeus drastisch. Hema broeken zijn dan ‘not done’. In het begin ging ik nog mee om kleding te kopen maar dat hoeft nu niet meer. Mijn zoon heeft het internet shoppen ook ontdekt. Zijn kleedgeld mag hij vrij besteden maar is het op, dan moet hij wachten tot het volgende kwartaal. Steeds vaker is het geld al op. Hij besteed zijn geld het liefste aan kleding waar een merkje op zit. Tja, dan hou je minder over voor andere kleren.

Al een jaar vond ik dat hij best een bijbaantje kon zoeken. Gelukkig heeft hij nu sinds kort een folderwijk. Ik vind het zeer belangrijk dat kinderen op een gegeven moment voor hun geld gaan werken. Zo leren ze de waarde ervan. Was voorheen het zakgeld er zo maar doorheen, nu gaat het vooruit plannen steeds beter. Hij denkt nu vooruit van wat hij die maand gaat doen en zorgt dan dat hij voor uitjes geld overhoudt.

Wekelijks of per maand

Nu mijn zoon ouder is, krijgt hij zijn zakgeld per maand. Zo moet hij zelf het overzicht krijgen over wanneer hij het geld nodig heeft. De ene week verbruikt hij meer dan de andere week. Toen hij jonger was, kreeg hij zijn kleedgeld per maand. Dit om het overzicht zo klein mogelijk te houden. Het nadeel is dat het maandelijkse bedrag dan wel lager was en hij minder kleding kon kopen. Daarom krijgt hij nu per kwartaal een hoger bedrag en kan hij meer/duurdere kleding ineens kopen.

Het schoolkind

Mijn tweede zoontje is nu 9. Kleding koop ik voor hem. Elke week krijgt hij zakgeld. Dit geld mag hij vrij besteden. Ook al vind ik iets niet nuttig, dan mag hij het wel kopen. Wel probeer ik hem te leren dat als hij de ene week geld overhoudt, hij de week erop meer te besteden heeft.

De kleuter

Met 2 grote broers boven hem, leert mijn kleuterzoon ook al veel over geld. Hij heeft een bakje waar hij geld in spaart. Eigenlijk spaart hij al heel lang. Ineens was het besef er dat hij al best veel gespaard had en hij daar iets groots van kon kopen. Al een aantal dagen had hij een folder met allemaal bruder auto’s erin. 1 auto was zijn favoriet. Die wilde hij graag kopen. Dus wij naar de speelgoedwinkel hier in het dorp. Helaas was daar die auto niet te koop. Gelukkig konden we de auto bij bol.com bestellen. Alleen begreep mijn zoon dan niet hoe hij dan zijn geld aan de meneer van Bol.com moest betalen.

De volgende dag werd het pakket bezorgd. Ik was nog net op tijd om de foto’s te maken.

zakgeld geld kind omgaan zakgeld geld kind omgaan zakgeld geld kind omgaan zakgeld geld kind omgaan zakgeld geld kind omgaan zakgeld geld kind omgaan

 

 

 

Geef een reactie