Mijn baby wel of juist niet laten vaccineren?

Het wel of juist niet vaccineren van je kind blijft tot discussies lijden. Net zoals het wel of niet geven van borstvoeding. Ik heb mij eigenlijk nog nooit zo druk gemaakt om zulke discussies. Ik ga er vanuit, dat wat je ook kiest als ouder, je hierover hebt nagedacht. De keuze die je maakt is de juiste omdat je kiest in het belang van je kind. Er is geen goede en ook geen foute keuze. Ik heb al mijn kinderen altijd laten inenten volgens het boekje. Althans, tot voor kort. De laatste keer heb ik namelijk anders besloten. Waarom ik dit besloot? Dat lees je in deze blog.

Vaccinaties

In Nederland kan ieder kind ingeënt worden volgens een schema. Dit schema is vastgesteld door het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu oftewel het RIVM. Je krijgt, nadat je je baby hebt aangegeven bij de burgelijke stand, automatisch de inentingspapieren thuis gestuurd. Het inentingsschema ziet er op dit moment zo uit:

 • Met 2 maanden: DKTP-HIB-HEP B 1 en Pneu 1
 • Met 3 maanden:  DKTP-HIB-HEP B 2
 • Met 4 maanden:  DKTP-HIB-HEP B 3 en Pneu 2
 • Met 11 maanden:  DKTP-HIB-HEP B 4 en Pneu 3
 • Met 14 maanden: BMR en Meningokokken
 • Met 4 jaar: DKTP
 • Met 9 jaar: DTP en BMR

Deze vaccinaties gelden als advies. Je beslist als ouder uiteindelijk zelf of je dit schema wel of juist niet opvolgt.

Vaccinaties met 11 maanden

Rico is inmiddels alweer 11 maanden oud geweest. Het was, volgens het schema, dan ook tijd voor de vaccinaties. De laatste vaccinaties kreeg hij in Augustus. Rico was toen 4 maanden. Toen hij net 6 maanden oud was, kreeg Rico zijn eerste epileptische aanval. De vraag die mij toen, door veel hulpverleners, werd gesteld was: “is hij recent ingeënt?” Dit was dus niet het geval. Maar doordat deze vraag zo vaak gesteld werd, komt het dus wel voor dat een baby een epileptische aanval krijgt kort na een inenting. De kinderarts kon dit ook bevestigen.

Lange tijd dacht ik er niet meer aan, bij Rico was dit immers niet van toepassing. Wat precies de oorzaak is van de epileptische aanvallen, dat weten we nog steeds niet. Wat wel opvallend is, is dat Rico na elke epileptische aanval ziek werd. Een aantal keren werd hij binnen een paar dagen erg verkouden. In December kreeg hij zelfs een week na de aanval, de vijde ziekte. Dus een trigger voor de aanvallen, zou een virus kunnen zijn. En dat is nu net wat ze onder andere ook inspuiten bij een vaccinatie….

Werkzame delen: dit zijn delen van het virus of de bacterie waartegen bescherming wordt opgebouwd. De werkzame delen in een vaccin zijn dode of verzwakte bacteriën of virussen of deeltjes van bacteriën of virussen. Deze werkzame delen zorgen er voor dat je lichaam weerstand opbouwt tegen de bacteriën of virussen waarvoor het vaccin gemaakt is. Bron: RIVM

Wel of niet laten vaccineren?

De dag van de vaccinaties kwam steeds dichterbij. En ik begon me steeds meer zorgen te maken. Wat als hij door de vaccinaties een aanval zou krijgen? Moest ik hem wel laten vaccineren? Wat waren de risico’s als ik hem nu juist wel of juist niet liet vaccineren? Kortom, ik was behoorlijk aan het twijfelen en piekeren. Zelfs zo erg dat ik er niet van kon slapen. ’s Nachts lag ik maar te malen. Ik moest gewoon een keuze maken. De kinderneuroloog kon mij niet garanderen dat Rico geen aanval zou krijgen. De kans dat dit wel zou gebeuren was aanwezig. Ik besloot mijn moedergevoel te volgen. Een week voor de datum, hakte ik de knoop door: Die hele vaccinaties gingen niet gebeuren, PUNT! Een hele opluchting.

Rico was op dat moment een maand ‘aanvalsvrij’. Wel was hij nog behoorlijk verkouden sinds die laatste epileptische aanval. Genoeg redenen dus voor mij om de prikkerij af te blazen. Wel ben ik die desbetreffendedag gewoon naar het consultatiebureau gegaan. Ik was wel heel benieuwd hoe Rico inmiddels gegroeid was. De jeugdverpleegkundige snapte mijn beslissing om hem niet te laten vaccineren. De arts van het consultatiebureau stelde mij nog wel allerlei vragen: Waarom ik het niet wou?, wat de neuroloog er van vond?, of het wel ‘echte’ epileptische aanvallen waren?, wanneer ik de vaccinaties dan zou geven?, kortom een heel vragenvuur. Maar ik bleef bij mijn standpunt.

Wanneer wel vaccineren?

Uitstel is geen afstel. Althans, zo voelt het voor mij op dit moment. Ik kan zelf besluiten om de inentingen te laten geven. Hiervoor kan ik zonder afspraak binnenlopen tijdens het open spreekuur bij het consultatiebureau. Dat voelt wel goed. Rico kan nu eerst even herstellen van de verkoudheid. Ook wachten we nog op de uitslag van de klinisch geneticus. Rico zijn bloed wordt namelijk getest op genetische afwijkingen. Met name richting virussen, zo ik begreep. Als die uitslag binnen is, hebben we hopelijk ook weer wat meer duidelijkheid. Voor nu laat ik hem dus eerst nog niet inenten. We wachten rustig af op het juiste moment.

Comments

 1. Mariska says:

  Lange termijn bijwerkingen zijn volgens mij nooit goed onderzocht of worden niet in verband gebracht met eerder gegeven vaccinaties. Dus een baby die al 3 maal de vaccinaties heeft gehad en vervolgens twee maanden na die laatste vaccins epilepsie krijgt, hoe kun je aantonen of uitsluiten dat de vaccins (mede) de veroorzaker zijn?

  Dat is onmogelijk om aan te tonen of uit te sluiten.

  Het enige wat je goed kan onderzoeken is of epilepsie vaker voorkomt bij volledig gevaccineerde kinderen dan bij 100 % vaccinvrije kinderen maar deze onderzoeken worden nooit gehouden omdat het volgens rivm onethisch is om grote groepen kinderen vaccins te onthouden.

  1. Ida says:

   Hallo Mariska, dankje voor je reactie. Op sommige dingen zul je nooit een antwoord krijgen. Simpelweg omdat je niet weet hoe het gegaan zou zijn als je een andere keuze had gemaakt. Ik denk niet dat de vaccinaties in verband staan met de eerste epileptische aanval van mijn zoon. Wij hopen in ieder geval snel duidelijkheid te krijgen over de reden waarom onze zoon regelmatig epileptische aanvallen krijgt.

 2. Nathalie says:

  Hallo,

  Ik lees net je blog en het zou mijn verhaal kunnen zijn.
  Mijn dochter van nu 14 maanden heeft epilepsie sinds haar 9 maanden.
  Eerste DNA onderzoek is normaal, binnen enkele maanden uitslag ander onderzoek.
  Ze moet haar BMR vaccin krijgen alsook de volgende DTKP.
  Ik heb vandaag beslist om het uit te stellen.
  Uitstel is idd geen afstel maar het voelt gewoon niet goed.
  Ik ben pro vaccinaties, mijn 2 andere kids zijn gevaccineerd maar zij hebben geen epilepsie.
  Moeilijk me keuzes he!

  1. Ida says:

   Hallo, dankjewel voor je reactie! Dit zijn inderdaad hele moeilijke keuzes. Wij zijn nog in afwachting van het DNA onderzoek. In Juni staat voor Rico ook de BMR prik gepland. Ik weet nu nog niet of ik die ook ga uitstellen. De komende maanden maar afwachten hoe het gaat. Heeft jouw dochtertje regelmatig aanvallen? En krijgt ze ook medicatie?

Geef een reactie