Florian is niet voorbij boekrecensie

Je kind verliezen is wellicht het ergste wat je als ouder kan overkomen. Het overkwam Mirjam Louwen toen haar zoontje Florian overleed. In september kwam haar boek met haar persoonlijke verhaal uit. Hoe kun je het verlies aanvaarden? En hoe ga je verder na het overlijden van je kind? In het boek: ‘Florian is niet voorbij’ beschrijft zij hoe je immens verdriet kunt omzetten in een hoopvolle toekomst.

Florian is niet voorbij

Na 2 kinderen te hebben gekregen, zitten Mirjam en haar man een beetje in dubio: wel of niet nog voor een derde zwangerschap gaan. De natuur heeft de beslissing genomen want kort erop blijkt Mirjam zwanger te zijn. Even is de eerste schok groot, als op de echo blijkt dat het er niet 1 maar 2 kindjes zijn. Al snel is er plek voor blijdschap en kijkt het hele gezin uit naar deze twee kindjes.

Hg

De zwangerschap verloopt niet over rozen. Waar Mirjam al bang voor was, komt uit. Ook deze zwangerschap krijgt ze last van extreme zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Dit stukje is voor mij erg herkenbaar. Ook ik kreeg tijdens mijn zwangerschap met HG te maken. Als ze dan ook nog eens van de trap valt, en hierdoor haar rug breekt, lijkt er geen einde aan de zwangerschap te komen. Niet veel later krijgt ze ook nog zwangerschapsdiabetes.

Na de nodige ziekenhuisopnames lijkt de bevalling met 36,3 weken te beginnen. Het moment waar het hele gezin zo naar uit keek. De tweeling wordt net voor de 37 weken zwangerschap geboren. Een meisje: Celeste Anna, en een jongen: Florian Thomas. Wat zijn ze gelukkig met deze twee mooie kindjes erbij.

Florian is niet voorbij tweeling geboren

Het onbezorgde geluk is helaas maar van korte duur… Het blijkt namelijk dat Florian het down syndroom heeft. Dit nieuws hebben ze amper kunnen verwerken of de volgende zorgen dienen zich alweer aan.

Tijdens het veel te korte leventje van Florian worden ze steeds weer heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. De angst waar Mirjam dan ook steeds zo voor bang voor was, wordt plotsklaps werkelijkheid: Florian komt te overlijden.

Mijn mening over het boek

De eerste hoofdstukken lees ik in een ruk door. Mirjam neemt mij als lezer al snel mee in haar persoonlijke verhaal. Doordat ze elke situatie perfect kan beschrijven is het voor mij vrij makkelijk om me helemaal in haar situatie in te leven. De moeizame zwangerschap o.a. vanwege de extreme misselijkheid is voor mij al heel herkenbaar.

Zo voel je haar angst, pijn, verdriet en liefde voor haar kinderen door de letters heen op het papier. Tijdens het lezen raakt het verhaal mij persoonlijk keer op keer. Ik weet, voordat ik het boek gelezen heb, dat Florian zal overlijden. Toch hoop je tijdens het lezen dat het toch niet gaat gebeuren. Dat moment waarover ze schrijft dat Florian toch komt te overlijden, grijpt mij dan ook ontzettend aan.

Hoe ze het verteld dat Florian slap in haar armen ligt en niet ademt, komt ineens voor mij heel dichtbij en is erg confronterend. Het is alsof ze mijn ervaring beschrijft. Even ga ik dan ook in gedachten terug in de tijd. Twee jaar geleden hield ik mijn zoontje van 6 maanden ook zo in mijn armen. De angst en machteloosheid die je dan voelt is gewoon verschrikkelijk en gun je geen mens toe. Mijn kind kwam gelukkig na een ademstop weer bij. Maar Florian overlijdt…

Het gezin komt op mij als zeer hecht over. Alles doen ze samen. Ook hun kinderen worden op een mooie manier overal bij betrokken. Ook bij het grote verlies als Florian er niet meer is.

Mirjam heeft een hele tijd blog bijgehouden. Van hieruit is het boek ‘Florian is niet voorbij’ dan ook uit ontstaan. Een boek schrijven kan zeker bijdragen aan de verwerking van het grote verlies dat Mirjam is overkomen. Dit boek is daarmee ook zeer geschikt voor ouders die ook een kindje hebben verloren. Het boek kan hierbij zeker erkenning en troost bieden.

Het boek is zeker een aanrader. Het is een prachtig geschreven, ontroerend en oprecht omschreven verhaal geworden. Een rollercoaster aan emoties komen voorbij van blijdschap naar verdriet, maar ook angst en weer die hoop op dat alles mee zal vallen.

Het boek leest makkelijk weg. Mijn ervaring is dat je wilt blijven lezen. Door de zwart-wit foto’s van het gezin die in het boek staan, krijg je een beeld bij het gezin. Dit maakt dat het verhaal nog meer binnen komt. Prachtig om te lezen dat Mirjam met dit boek haar verdriet heeft weten om te zetten in iets positiefs. Want Florian is niet voorbij, Florian blijft zijn plekje binnen het gezin behouden.

Boekspecificaties Florian is niet voorbij

  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: eerste druk
  • Verschijningsdatum: september 2019
  • Aantal pagina’s: 172 pagina’s
  • Auteur: Mirjam Louwen van Bekkum
  • Uitgever: Uitgeverij Water
  • Ook verkrijgbaar als ebook

Meer informatie over het boek? Of het boek bestellen? Klik dank hier.

Florian is niet voorbij boekrecensies

Ik mocht een recensie exemplaar van dit boek lezen. Dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Geef een reactie