Herken jij dat? ’s Nachts wakker worden met kramp in je kuit. Het is een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Bij al mijn zwangerschappen heb ik wel eens kramp in mijn kuiten gehad. Dit komt vooral ’s nachts voor als je lekker ligt te slapen en net je been iets te ver strekt en het erin schiet. Deze zwangerschap had ik het nog niet gehad. Tot de 30 weken. En meteen 2 nachten achter elkaar. Dagen erna voel je vaak nog de pijnlijke plek. Wist je dat de oorzaak van kramp in je kuiten tijdens de zwangerschap een tekort aan Magnesium kan zijn?
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal. Ieder cel in het lichaam heeft magnesium nodig en het is van vitaal belang voor tanden, botten, spieren, gewrichten, voor een optimale slaap en het is een echt anti stress mineraal. Ook schijnt het te helpen bij kramp in je spieren.
Leestip: Wil je meer lezen en weten over magnesium? Kijk dan eens op Levensvonk.
Ida
Niet voor niets wordt magnesium ook wel een ‘wondermineraal’ genoemd.
Magnesium tegen kramp in je kuiten tijdens de zwangerschap
Magnesium is dus een erg belangrijk essentieel mineraal. Je lichaam kan dit niet zelf aanmaken en je zult het dus uit je voeding moeten halen. Tijdens de zwangerschap neemt de magnesiumbehoefte aanzienlijk toe.
Lees ook: Vitamine b12 tekort tijdens de zwangerschap
Ook al eet je voldoende producten met magnesium, toch is de kans vrij groot dat je tijdens de zwangerschap een tekort oploopt. Dit kun je merken aan kramp in je kuiten die ineens tijdens je zwangerschap kan ontstaan door een tekort aan magnesium.
Magesium tijdens de zwagerschap
Je zou er dan voor kunnen kiezen om extra magnesium te gaan gebruiken. Je hoeft hiervoor geen capsules in te nemen. Magnesiumolie of magnesiumvlokken zijn ideaal om de magnesiumbehoefte aan te vullen. Dit wondermineraal wordt namelijk heel goed opgenomen via de huid. Vooral een voetenbadje met magnesiumkristallen kan dan heerlijk ontspannend werken.
Magnesium kopen
Je kunt magnesium in capsules kopen maar ook als magnesiumvlokken, deze worden ook wel magnesium kristallen genoemd. De magnesiumvlokken heb ik gekocht. Magnesium kan namelijk heel goed via de huid worden opgenomen. Met name via de voetzolen, oksels of de liezen. Deze vlokken kun je in bad strooien maar ook kun je er een voetenbadje van maken. Je hebt ook sprays maar met magnesiumvlokken kun je zelf je eigen spray maken. Dit is ook nog eens veel voordeliger. Via de website van Zechsal kun je ontzettend veel producten kopen:
Hoe maak je je eigen magnesiumspray
Je hebt nodig:
- ½ kopje Magnesium Chloride poeder of vlokken
- ½ kopje gedistilleerd water
- een kom of meet beker
- een spray flesje
Kook het gedestilleerde water. Gooi de magnesiumvlokken in een kom of maatbeker en giet het warme water erover. Roer goed tot alles volledig is opgelost. Laat afkoelen en bewaar in een spray flesje. Je kunt de spray bij kamertemperatuur minstens zes maanden bewaren.
Bron: The green creator
Voeding waar Magnesium in zit
Een Magnesiumtekort komt veel voor. Eet daarom dagelijks magnesiumrijke voeding. Hieronder een korte opsomming van voeding wat veel magnesium bevat.
- Spinazie
- Boerenkool
- Broccoli
- Doperwten
- Rode bieten
- Pompoenzaad
- Sesamzaad
- Zonnebloempitten
- Amandelen
- Walnoten
- Linzen
- Kikkererwten
- Makreel
- Wilde Zalm
- Garnalen
- Quinoa
- Avocado
- Kersen
- Bruine rijst
Magnesium en borstvoeding
Ook na de zwangerschap verbruikt je lichaam veel meer magnesium als normaal als je borstvoeding gaat geven. Ook dan kan een aanvulling een verstandige keuze zijn.